appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

Riedeltje moet Ronald Mulder aan olympische titel helpen

ANP
maandag 19 februari 2018 | NOS | NOS

Zo snel mogelijk reageren op het startschot, goed de bochten aansnijden, diep zitten. Dat riedeltje zal vanmiddag door het hoofd van Ronald Mulder schieten als hij vanmiddag in de Gangneung Oval zijn olympische 500 meter afwerkt. "Het zijn standaarddingen, maar wel de dingen waar ik mee bezig moet zijn, wil ik een goede rit rijden."

"Een riedeltje inderdaad", beaamt Mulder, die eind deze maand 32 jaar wordt. "Maar een 500 meter is, buiten zeer explosief zijn en heel goed schaatsen, ook een kunstje. En ik hoop dat ik dat kunstje hier heel goed uitvoer. Daarom ben ik tijdens een race heel erg bezig met die taken."

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Download de app.

Familie-eer

En als alles naar wens verloopt, staat er na achttien ritten een Mulder op de bovenste trede van het ereschavot. Net als vier jaar geleden. Alleen was het in Sotsji niet Ronald die het goud voor zich opeiste, maar zijn tweelingbroer Michel. Die ontbreekt echter op het appel en dus is het aan Ronald om de familie-eer hoog te houden. "Ik hoop zeker dat ik hetzelfde kan bereiken."

Mulder, die in 2014 achter zijn broer en Jan Smeekens wel het brons voor zich opeiste, denkt er goed voor te staan. "Maar ik denk dat er ongeveer vijftien man heel goed zijn hier. Met name de mensen die we ook in het voorseizoen hebben gezien. Lorentzen, de Japanners die op het moment goed rijden, die Chinees, de Canadezen."

Richting 34,4

Een uitgesproken favoriet zit er niet tussen, meent Mulder. "De 500 meter is een afstand waarop heel veel schaatsers kans maken op een medaille. Dus het is zaak om je beste rit te rijden en de minste fouten te maken."

Wat de winnende tijd zal zijn, durft hij niet te voorspellen. Maar hij verwacht wel dat het richting de 34,4 zal gaan. "Dat heb ik op het olympisch kwalificatietoernooi geschaatst en ik hoop dat ik het hier weer kan. Uiteindelijk maakt de tijd niet uit, als je maar de snelste bent. Dat is het hoofddoel. Het wordt spannend. Dat sowieso."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ronald Mulder bij de opening van de Olympische Winterspelen

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Winterspelen 2018

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1