appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Gemser over Anema: hij zoekt voortdurend de confrontatie

ANP
vrijdag 16 februari 2018 | NOS | Redactie

Oud-schaatscoach en voormalig chef de mission Henk Gemser heeft uitgehaald naar coach Jillert Anema, die vier jaar geleden het wedstrijdverloop bij de ploegenachtervolging probeerde te beïnvloeden. "Hij provoceert voortdurend", zei Gemser in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

"Ik heb Anema nog nooit betrapt op het nastreven van het harmoniemodel, hij zoekt voortdurend de confrontatie op", aldus Gemser. Hij suggereert dat Anema zijn pupil Jorrit Bergsma heeft ingefluisterd dat iemand in het kamp van zijn grote concurrent, Sven Kramer, verantwoordelijk was voor de timing van de onthullingen van gisteren.

"Dit komt niet bij Jorrit zelf vandaan (...), de beïnvloeding van die kant is waarschijnlijk", zei Gemser op de radio, waarna hij voorbeelden uit het marathonschaatsen gaf. "Daar ging hij bij zijn omgang met schaatsers van andere ploegen ook over de grens."

Commotie

Voorafgaand aan de race op de tien kilometer, donderdag, was er commotie rond de ploeg van Bergsma en trainer Anema. De coach zou vier jaar geleden hebben geprobeerd met de Nederlandse bondscoach Arie Koops afspraken te maken over het verloop van de ploegenachtervolging. Daarbij zou Anema als coach van de Fransen bereid zijn geweest de Nederlanders een zege te garanderen op voorwaarde dat de Franse ploeg gespaard zou worden en zijn pupil Bergsma een plek zou krijgen in de Nederlandse ploeg.

Henk Gemser: 'Hij provoceert voortdurend'

In een eerste reactie direct na de wedstrijd liet Bergsma er geen misverstand over bestaan uit welke hoek volgens hem het verhaal, dat kort voor de olympische race via de Volkskrant in de openbaarheid kwam, afkomstig zou zijn. "Er is maar één persoon die probeert onze ploeg of mij uit balans te brengen. Die persoon kun je zelf wel invullen", sprak hij. Op de vraag of hij het kamp-Kramer bedoelde, antwoordde Bergsma: "Dat lijkt me duidelijk."

Excuses

Enkele uren na de wedstrijd maakte Bergsma zijn excuses voor de beschuldiging aan het adres van Kramer. "Ik ben fout geweest dat ik het bij het kamp-Kramer heb gelegd. Dat was slecht. Ik denk wel dat het doelbewust is gebeurd. Door iemand die mij uit balans wilde brengen."

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Winterspelen 2018

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1