appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Gouden race Bloemen bezorgt Kramer desillusie op 10 kilometer

Ted-Jan Bloemen en Sven Kramer - ANP
donderdag 15 februari 2018 | NOS | Redactie

Sven Kramer is er opnieuw niet in geslaagd de olympische 10.000 meter aan zijn imposante erelijst toe te voegen. Bij zijn vierde poging (in 2006 debuteerde hij op de Spelen, red.) kwam de 31-jarige Fries in Gangneung niet op het podium. Ted-Jan Bloemen is de nieuwe olympisch kampioen.

De 31-jarige Nederlandse Canadees zette in de voorlaatste rit met 12.39,77 een tijd neer, waar Kramer in de slotrit niet onder kon duiken. Kramer finishte in 13.01,02. Dat leverde de Fries, die eerder wel voor de derde keer olympisch kampioen op de 5.000 meter werd, slechts de zesde plaats op. Zijn verzameling olympische plakken blijft voorlopig op acht staan.

De reactie van Kramer

"Ik raakte ze niet lekker, het lukte niet 30,3 te blijven rijden. Het was gewoon slecht", zegt Kramer. Hij vervolgt: "Ik ben sterk genoeg om dan een vijf kilometer te rijden, maar een tien kilometer niet."

"Ik heb niet de topvorm, dat wist ik wel. Dat had je aan mijn vijf kilometer wel kunnen zien. Natuurlijk was ik blij met de titel, maar het was geen super rit." Het ultieme doel zal een droom blijven, zegt de Fries. "Goud op de tien gaat hem niet meer worden, het was gewoon niet goed genoeg."

Zilver titelverdediger Bergsma

Zilver ging naar titelverdediger Jorrit Bergsma in 12.41,99, brons was voor de Italiaan Nicola Tumolero in 12.54,32.

Bergsma: "Ik heb nog nooit zo snel gereden, maar Bloemen reed een heel puike rit. Voor mijn gevoel zat het er echt in, al voelde mijn benen een beetje zwaar. Ik had liever iets vlakker gereden."

 Jorrit Bergsma. Bron: ANP

De 10.000 meter is de eerste schaatsafstand op de Spelen in Zuid-Korea waar het goud niet naar Nederland gaat.

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Winterspelen 2018

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1