appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Vandaag in Pyeongchang: de 10.000 meter, is driemaal scheepsrecht voor Kramer?

ANP
donderdag 15 februari 2018 | RAD1 | Redactie

Vandaag moet het dan toch echt gebeuren voor Sven Kramer. De 10.000 meter staat op de planning en start precies op het middaguur. Weet Kramer eindelijk te winnen, of steken Ted-Jan Bloemen of Jorrit Bergsma daar een stokje voor?  

Sven Kramer, gedoodverfde favoriet op de 10.000 meter, staat vandaag wellicht wel voor de dag van zijn leven. In Vancouver in 2010 miste de schaatser het goud door een verkeerde wissel, in Sotsji werd hij verrast en verslagen door de huidig olympisch kampioen Jorrit Bergsma. 

Beide keren was Kramer de favoriet en beide keren ontglipte het goud hem. Ook ditmaal is de Fries dus de favoriet en onderneemt hij in de zesde en laatste rit een poging om zijn ultieme doel te realiseren. 

Druk op de ketel

De belangrijkste concurrentie, in de vorm van Bergsma en Bloemen, starten respectievelijk in rit vier en vijf aan hun 10 kilometer. Beiden dus voor Kramer. Dat heeft voor- en nadelen. Enerzijds weet Kramer welke tijd hij moet rijden op het moment van starten. 

Anderzijds zal het hartje van Kramer flink harder kloppen op het moment dat één van de concurrenten een wereldtijd neerzet. En Bergsma kent nog een ander voordeel, hij heeft zich tot dusver nog niet hoeven inspannen op de olympische spelen. 

Kramer in bloedvorm

Kramer was op de 5000 meter afgelopen zondag ontketend. Voor de derde keer op rij werd hij de gevierde man op de 5 kilometer. Met hele goede benen en een tactisch goed geplande rit snelde de keizer van het schaatsen naar het goud. 

Zet je geluid aan en geniet van het radioverslag bij de race van Kramer op de 5000 meter

Regerend Kampioen

Bergsma is dus de eerste van de favorieten die aan de bak mag. In Sotsji was dit dus ook het geval en daar verpulverde hij het baan- en olympische record. Kramer reed in Rusland lange tijd onder het schema van de latere kampioen maar moest op het einde te veel toegeven. 

Wie wint de 10 kilometerOverigens weten we nu al dat Nederland in Zuid-Korea slechter zal presteren dan in Rusland. Destijds pakte Bob de Jong namelijk na Bergsma en Kramer het brons, vanmiddag starten we maar met twee Nederlanders aan de rit. 

Mis niets van de Winterspelen, download onze app! 

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Je leest er het laatste nieuws en de beste achtergrond-verhalen.

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Winterspelen 2018

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1