appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Goud en olympisch record voor Jorien ter Mors!

ANP
woensdag 14 februari 2018 | NOS | Redactie

Jorien ter Mors wint het goud op de 1000 meter met een olympisch record. Met een fenomenale tijd van 1.13,56 schaatst Ter Mors zichzelf de geschiedenisboeken in. Het zilver en het brons gaan beide naar Japan. 

De grootste Japanse concurrenten wisten niet te tippen aan de tijd van Ter Mors en dus was het wachten op de laatste rit. Daarin namen Marrit Leenstra en Heather Bergsma het tegen elkaar op. Beiden wisten niet te imponeren en dus konden de handen de lucht in voor Ter Mors.

Volgens Rintje Ritsma reed de kersverse olympische kampioene zulke goede en effectieve bochten, door onder andere het shorttracken. Elke slag was volgens de kenner volledig raak waardoor ze de rest naar huis reed. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Ter Mors zou niet weten wat ze anders had moeten doen om beter te rijden. "Het was gewoon een perfecte race. Ik voelde me supergoed en heb er alles aangedaan en dan is het afwachten." 

Goud had de schaatser niet verwacht en ze is er heel blij met dat het voldoende was. "Het was nog wel heel spannend. Toen Kodaira het niet haalde weet je bijna wel dat het goed zit", aldus de olympisch kampioen.  

Commentaar bij rit Marrit Leenstra: 'Dit is geen rit voor goud hoor'

Marrit Leenstra kon geen vervolg geven aan haar goede rit op de 1500 meter. Uiteindelijk werd de Nederlandse achtste met een tijd van 1.14,85. Leenstra schaatste tegen Heather Bergsma. De Amerikaanse reed tot de laatste ronde nog nagenoeg dezelfde tijd als Ter Mors maar gaf in de slotronde veel toe. 

Wüst een beetje op 

Ireen Wüst moest al in de vierde rit starten en kon haar outsider status niet waarmaken. De schaatser noteerde wel de beste tijd na haar 1000 meter maar voldoende was het niet. Na een prima opening voor Wüst wist ze ook een goede ronde neer te zetten maar na haar slotronde noteerde de medaille-tijger een tijd van 1.15,32. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wüst was in de dweilpauze al nuchter in haar commentaar. "Geen podiumplek, ik vrees dat ik daarvoor 1.14,5 moest rijden". Ze hoopte op een klein verval in de laatste volle ronde maar gaf aan dat haar energie 'toch een beetje op was'. 

De instelling was voor de schaatser toch net even anders dan voor de 1500 meter. "Daar weet je dat je olympisch kampioen kan worden en vandaag wil je voor de medailles gaan." Het was volgens Wüst wel verreweg haar beste 1000 meter dit seizoen maar speciaal was het niet.  

Sotsji 2014

In Rusland wist Nederland twee medailles te pakken op de 1000 meter bij de vrouwen. Wüst won toen de zilveren plak en het brons was weggelegd voor Margot Boer. Goud was destijds voor de Chinese Hong Zhang, die wist dit keer niet te imponeren. 

Mis niets van de Winterspelen, download onze app! 

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Je leest er het laatste nieuws en de beste achtergrond-verhalen.

 

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Winterspelen 2018

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1