appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Kamikaze-actie Knegt kan uitschakeling relayploeg niet voorkomen

ANP
dinsdag 13 februari 2018 | NOS | Redactie

De Nederlandse aflossingsploeg van de mannen heeft zich niet weten te plaatsen voor de olympische finale. Sjinkie Knegt moest in de laatste ronde een flink gat dichten. Hij kwam in de laatste bocht naast de Canadees Samuel Girard, die na een desperate inhaalactie van Knegt onderuit ging. De jury besloot Nederland na die actie te diskwalificeren.

De Nederlandse ploeg liep eigenlijk de hele race achter de feiten aan. Daan Breeuwsma startte behoedzaam en reed op de vierde plek toen een van de schaatsers van Kazachstan onderuit ging. Daardoor schoof Oranje op naar de derde plek.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Download de app.

In de heupzwaai

Sjinkie Knegt probeerde even later een plek te winnen, maar bij zijn actie verloor de ploeg juist de derde plaats weer aan Kazachstan. Vijftien ronde voor het einde profiteerde Breeuwsma van een gat en schoof weer op naar de derde plek.

Na een slechte wissel op Itzhak de Laat kwam Oranje opnieuw op achterstand. Slotrijder Knegt begon met een behoorlijke gat op Canada en China aan de laatste twee ronden. In de laatste bocht kwam hij langszij bij de Canadees, maar Knegt nam daarbij Girard in de heupzwaai waarop Nederland door de jury werd gediskwalificeerd.

Voor Oranje zit er ook geen B-finale in door de diskwalificatie. China, Canada, Zuid-Korea en Hongarije rijden volgende week dinsdag de A-finale.

Ook in Sotsji geen relay-succes

Vier jaar geleden in Sotsji schakelden de aflossingsmannen zichzelf uit in de finale. Na een vroege val van Freek van der Wart waren de mannen kansloos voor een medaille.

De Nederlandse mannen zijn regerend Europees- en wereldkampioen, maar slaagden er niet in een wereldbeker te winnen. Een zilveren plak in Dordrecht was de beste prestatie.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1