appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Weer goud! Wüst wint op de 1500 meter

ANP
maandag 12 februari 2018 | NOS | Redactie

Ireen Wüst heeft weer een medaille binnen en wel een gouden. Ze is niet de enige Nederlander met een plak, Marrit Leenstra wist de bronzen medaille te winnen. De zilveren plak was voor de Japanse Tagaki, Lotte van Beek eindigde als vierde. 

Ireen Wüst heeft een unieke serie neergezet op de Olympische Spelen. De 31-jarige schaatsster veroverde bij haar vierde Winterspelen op rij een gouden medaille op een individuele afstand, haar vijfde goud in totaal. Wüst zegevierde op de ijsbaan in Gangneung op de 1.500 meter. De Nederlandse hield met 1.54,35. alle concurrentes achter zich.

Commentaar bij de 1500 meter van Ireen WüstHet is voor Wüst, die eerder in Zuid-Korea al zilver won op de 3.000 meter, haar tiende medaille in totaal. Ze is de enige schaatsster met tien olympische medailles. Voor Wüst is de cirkel rond. Exact twaalf jaar geleden won ze haar eerste goud. Na de 1.500 meter liet ze weten dat dit haar laatste Olympische Spelen zijn geweest.

Marrit Leenstra eindigde als derde en pakte haar eerste individuele medaille op de Spelen. Lotte van Beek finishte op eenhonderdste van een tel als vierde.

Verslag bij 1500m van Marrit Leenstra

Takagi was de grote favoriete voor olympisch goud. Dit seizoen won de Japanse alle wedstrijden op de 1.500 meter waar ze aan de start stond. In Zuid-Korea had de pupil van de Nederlandse trainer Johan de Wit ook een ideale loting. In de laatste rit trof ze de Amerikaanse Heather Bergsma-Richardson, die vorig jaar bij de WK afstanden op de olympische baan de wereldtitel wegkaapte voor de neus van Wüst.

De ontknoping bij de 1500 meter vrouwen

Wüst moest als eerste van de medaillekandidates een tijd neerzetten. De Brabantse begon met een valse start. Daarna ging het goed. Wüst zat anderhalve ronde boven de tot dan snelste tijd van de Amerikaanse Brittany Bowe, maar nam daarna door een uitstekende tweede volle ronde afstand. Met 1.54,35 legde ze de lat extreem hoog voor de rijdsters die nog na haar kwamen.

Afwachten

Daarna was het afwachten voor de olympisch kampioene op de 1.500 meter van 2010. Marrit Leenstra was de eerste die de tijd van Wüst aanviel. De Nederlandse recordhoudster zat 1.100 meter onder de tijd van Wüst, maar leverde in de slotronde veel in: 1.55,26.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Lotte van Beek, vier jaar geleden goed voor brons, opende voor haar doen goed. Van Beek moet het hebben van het laatste deel van de race. Ze kwam dichtbij, maar kon de klus toch niet klaren. Met 1.55,27 nestelde ze zich achter Wüst en Leenstra. Uiteindelijk werd het de vierde plaats, op een minieme afstand van Leenstra.

Valse start

Takagi en wereldkampioene Bergsma begonnen ook met een valste start. Zij maakten het razend spannend voor Wüst, die haar gezicht in haar handen verborg van de spanning. Takagi deed een ultieme poging de titel naar zich toe trekken, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met zilver: 1.54,55.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app! 

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Je leest er het laatste nieuws en de beste achtergrond-verhalen.

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Winterspelen 2018

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1