appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Sensationele olympische titel Achtereekte, zilver Wüst

ANP
zaterdag 10 februari 2018 | NOS | NOS redactie

Carlijn Achtereekte heeft op sensationele wijze de olympische titel op de 3.000 meter veroverd. De 27-jarige schaatsster uit Lettele onttroonde op de schaatsbaan van Gangneung Ireen Wüst, Achtereekte won in 3.59,21.

Titelverdedigster Ireen Wüst moest op 8-honderdste genoegen nemen met zilver. Antoinette de Jong zorgde met 4.00,02 voor een Nederlands podium met brons.

Na de rit van Achtereekte wist Erben Wennemars het al: dit wordt goud.

Erben denkt al te weten dat het genoeg is!

Open strijd

Daarmee kwam de strijd om de titel op de 3.000 meter open te liggen, ook omdat zich dit seizoen met Antoinette de Jong en de Japanse Miho Takagi nog twee schaatssters aan de internationale top meldden.

De Jong roefde Wüst verrassend af op de NK afstanden en het olympisch kwalificatietoernooi. Takagi won als eerste Japanse een wereldbekerwedstrijd op de 3.000 meter, in december in Calgary. De 23-jarige Aziatische geldt als grote favoriete op de 1.500 meter, op die afstand won ze deze winter alle wedstrijden waar ze aan de start verscheen. Op de dubbele afstand is ze echter inmiddels ook een geduchte tegenstandster.

Op het olympische ijs van Gangneung, waar Wüst vorig jaar de wereldtitel op de 3.000 meter veroverde voor Sábliková en De Jong, zette Carlijn Achtereekte voor de dweilpauze de toon. De 27-jarige Overijsselse legde de lat bij haar olympisch debuut hoog, door met 3.59,21 maar net boven het baanrecord van Wüst (3.59,05) te finishen.

Sterke start

Wüst moest van de favorieten het spits afbijten in de negende rit. De succesvolste Nederlandse olympiër, die bij haar olympisch debuut in Turijn in 2006 direct goud op de 3.000 meter veroverde, startte sterk. Ze bouwde een marge op van ruim een seconde met Achtereekte.Tot een ronde voor het einde bleef de titelverdedigster en de regerend wereldkampioene onder dat schema. In de slotronde leverde Wüst echter veel in: 3.59,29.

Ook Antoinette de Jong, de Nederlandse kampioene, en de Japanse Takagi kwamen niet aan de tijd van Achtereekte en Wüst. Het duel was boeiend, met De Jong steeds aan de goede kant van de score. De voorzichtig gestarte De Jong hield de nadelige marge beperkt, maar kon het verschil in de slotfase toch net niet goedmaken.

Martina Sábliková was de laatste die Achtereekte in de slotrit van het goud kon afhouden. De olympisch kampioene van 2010 viel met 4.00,54 net naast het podium.

Achtereekte wint goud

 

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Winterspelen 2018

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1