appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Snowboarder Van der Velden geniet van olympische sfeer

ANP
woensdag 7 februari 2018 | EO | NOS | Joost Smedema

De Nederlandse freestyle-snowboarders komen bij de Spelen in Pyeongchang als eersten in actie. Vrijdagnacht proberen Cheryl Maas en Niek van der Velden zich te kwalificeren voor de slopestyle-finales. Vandaag maakte Van der Velden, de 17-jarige benjamin van de olympische ploeg, kennis met het parcours. 

"Het is een indrukwekkend parcours. De rails zijn wat groter dan normaal, maar de schans ligt er heel goed bij. De komende dagen gaat het helemaal goed komen", zegt een optimistische Van der Velden.

"Er zijn zeven verschillende obstakels. Eerst zijn er drie rail-secties, daar kun je uit verschillende rails kiezen. Dan komt de eerste schans. Dat is een aparte schans, want hij loopt een beetje schuin. En we eindigen met twee 'gewone' schansen." 

Niek van der Velden maakt kennis met de olympische piste

Finetunen

De trainingen zijn belangrijk voor de snowboarders, want pas nu ze het parcours in het echt zien kunnen ze hun oefening afmaken. "Er waren wel wat foto's online, maar je moet het parcours in het echt zien om te bepalen wat er mogelijk is. Vandaag hebben we uitgezocht wat ik wil gaan doen, de komende trainingen gaan we dat finetunen." 

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Lees het laatste nieuws en de beste achtergrondverhalen. Download de app.

Coach Frank van der Putten vindt het lastig de kansen van zijn pupil in te schatten. "Er zijn zo veel verschillende opties, dus het is moeilijk te zeggen wat de rest gaat doen. Ik durf er geen uitspraken over te doen. Als Niek een goede run neerzet, hopen we dat hij de finale kan bereiken." 

Niek van der Velden
Niek van der Velden

Zenuwen

Van der Velden raakt niet in de war van de olympische ambiance. "Ik zie het tot nu toe als een gewone wedstrijd, ik heb nog niet gemerkt wat het heel bijzonder maakt. In de eetzaal komt iedereen eten halen, dat is op Papendal hetzelfde."

"Als ik ga denken 'dit is de grootste wedstrijd, nu moet het gebeuren', dan geeft dat veel zenuwen. Daar heb ik nog geen last van, ik hoop dat dat goed uitpakt."

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Winterspelen 2018

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1