Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Bericht over kankeropsporende chip is te hoopvol

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bericht over kankeropsporende chip is te hoopvol

"Belgische chip spoort binnen een kwartier kanker op", kopte het Algemeen Dagblad vorige week. Met een simpele bloedstaal zou het chipje je kunnen vertellen of je kanker hebt. Het bericht is gebaseerd op een interview met onderzoeker Liesbet Lagae. In België zou de chip zelfs al in een tv-commercial zijn aangekondigd. Waarom is dit geen wereldnieuws? Dokter Media onderzocht het.

'We kunnen levens redden'

Het AD noemde de uitvinding "een revolutie op het vlak van kankerdiagnose". "Hiermee kunnen we levens redden", zegt onderzoeker Lagae. In een interview met de Vlaamse krant De Morgen vertelde ze over de werking van de chip. Simpel gezegd worden de cellen in het bloed gefotografeerd waarna een computer daar de kwaadaardige cellen uit sorteert, waaronder zelfs aanwezige uitzaaiingen.

Maar er ontbreekt wat nogal essentiële informatie. Wat is dit precies voor chip? Kan deze al in de praktijk worden gebruikt? En is al bekend hoe goed deze test kan voorspellen of iemand inderdaad kanker heeft? De inleiding van het AD-nieuwsbericht dempt meteen wat verwachtingen: "Binnen drie tot vijf jaar kan het apparaatje op de markt komen, als de nodige fondsen worden gevonden".

Dokter Media

Dokter Media is een online platform waarop medische berichten uit de media van een korte begrijpelijke uitleg worden voorzien. Door deze extra informatie wordt medisch nieuws voorzien van nuance en duiding: wat betekent dit nieuws nu concreet? Elke week is iemand van Dokter Media te gast in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers om medische berichten te nuanceren.

Nog een paar tientallen miljoenen

Het geld dat de onderzoekers vanuit de EU kregen om de chip te ontwikkelen – twee miljoen euro – blijkt nu op. Lagae werkt al vier jaar aan de chip, en volgens haar moeten er "nog een paar tientallen miljoenen" in worden geïnvesteerd. De chip zou "op een zeer beperkte groep patiënten" zijn uitgetest. De onderzoeker concludeert: "We weten met zekerheid dat de techniek werkt".

Of en waar deze onderzoeksresultaten gepubliceerd zijn, wordt uit de berichten echter niet duidelijk. Ook blijft onduidelijk waarom de chip juist op dit moment in het nieuws komt. De redactie van Dokter Media vermoed dat het te maken heeft met het opraken van de fondsen. Daarnaast is er nog helemaal geen onderzoek gepubliceerd naar toepassing in de praktijk. Het is daarom onmogelijk om al iets te zeggen over de waarde van de chip in de dagelijkse praktijk.

Niets nieuws

Dat er nieuws is over een simpele (bloed)test om kanker op te sporen, is helaas ook niet nieuw. Al tientallen jaren verschijnen berichten over technieken waarmee kanker snel zou kunnen worden gediagnosticeerd. Ondanks deze aangekondigde 'revoluties' bestaat een in de praktijk bruikbare test op dit moment nog steeds niet. Dit maakt de aankondiging van een "baanbrekende chip" en "een revolutie op het vlak van kankerdiagnose" helaas zeer voorbarig.

Beluister en bekijk het gesprek hier terug:

Dokter Media

Ster advertentie
Ster advertentie