Wetenschap & Techniek

Deze zonnecellen vangen CO2 en maken brandstof

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze zonnecellen vangen CO2 en maken brandstof

[NTR] Amerikaanse wetenschappers hebben een zonnecel ontwikkeld die goedkoop en efficiënt het broeikasgas CO2 omzet in een bruikbare brandstof. Als energiebron gebruikt de cel voor dit proces zonlicht. Inderdaad, zoals een plant dat ook doet.

Terwijl planten bij het proces van fotosynthese suikers produceren, maakt dit ‘kunstblad’ een synthetisch gas, dat bestaat uit waterstof en koolmonoxide. Dit gas kan direct verbrand worden, maar ook worden omgezet in diesel of andere brandstoffen.

Dit is niet de eerste keer dat wetenschappers kunstbladeren hebben gemaakt die het proces van fotosynthese nabootsen. Maar de Amerikanen hebben dit keer een nieuw soort katalysator gebruikt, waardoor het proces efficiënter verloopt. Volgens hoofdonderzoeker Mohammadd Asadi is de nieuwe katalysator 1.000 keer sneller en twintig keer zo goedkoop.

Doorbraak of eerste stap?

Het persbericht toetert al vrolijk van een ‘doorbraak’ en een ‘game-changer’. En toegegeven, een proces dat het broeikasgas CO2 uit de atmosfeer filtert en tegelijkertijd de mens van brandstof voorziet: dat klinkt als een grote belofte voor de toekomst. Maar diezelfde toekomst zal eerst nog moeten uitwijzen of dit proces kan worden opgeschaald voor grootschalig gebruik.

De onderzoekers zelf lijken daar nauwelijks aan te twijfelen. Die adviseren toekomstige kolonisten van Mars zelfs om hun zonnecellen te gebruiken, omdat de atmosfeer van de rode planeet vol CO2 zit.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.

Ster advertentie
Ster advertentie