appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Je urine verraadt hoe oud je werkelijk bent

wikimedia
woensdag 28 februari 2018 | NTR | Bouwe van Straten

Een eenvoudige urinetest lijkt een goede voorspeller te zijn van je kans op ouderdomskwalen. Beter dan je leeftijd, hopen de wetenschappers.

Natuurlijk, hoe oud je bent kun je gewoon in je paspoort zien. En of je nog een beetje jong van geest bent, dat merk je snel genoeg als je met neefjes, nichtjes of kleinkinderen gaat spelen. Maar hoe sterk is je lichaam verouderd? Dat verschilt per persoon, en is niet heel makkelijk te meten. 

Een nieuwe urinetest moet daar verandering in brengen. De test meet een specifiek stofje dat een indicatie zou geven van de veroudering van je lichaam. Daarmee meet de test je biologische leeftijd, in plaats van je chronologische leeftijd, zo is de claim.

Wat voor schade meet deze test?

In het lichaam kan veel schade ontstaan door de aanwezigheid van zogenoemde vrije radicalen. Dat zijn atomen of moleculen die zorgen voor de vorming van zuurstofverbindingen, die op hun beurt zeer reactief zijn en zorgen voor schade aan onder meer het erfelijk materiaal in je cellen. Deze urinetest meet een marker met de onmogelijke naam 8-oxo-7,8-dihydroguanosine (8-oxoGsn), die ontstaat bij schade aan een onderdeel van je erfelijk materiaal, het zogenoemde RNA.

Het was al bekend dat de marker 8-oxoGsn (zie kader) bij dieren meer voorkomt naarmate ze ouder worden. Nu is duidelijk geworden dat voor mensen hetzelfde geldt. Dat bleek uit de urinestalen van 1.228 Chinezen tussen de 2 en 90 jaar oud. Verder voordeel is dat er nauwelijks verschillen zijn tussen mannen en vrouwen – met uitzondering van vrouwen in de menopauze. 

Naarmate je meer schade aan je cellen hebt, neemt de kans op bepaalde ziekten toe. De wetenschappers hopen daarom dat hun test de kans op leeftijdgerelateerde aandoeningen beter kan voorspellen dan je geboortejaar.

Voor alle duidelijkheid: deze test zal voorlopig nog niet bij de drogist liggen. Het principe achter de werkzaamheid is nu aangetoond. 

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1