appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Vrouwtjes worden gek van deze neus – en gelijk hebben ze

Science/Ikki Matsuda
zondag 25 februari 2018 | NTR | Bouwe van Straten

Neusapen hebben – de naam doet het al een beetje vermoeden – een enorme neus. Althans: de mannetjes. Vrouwtjesneusapen zijn er dol op. En met goede reden, ontdekten Japanse wetenschappers.

Want hoe groter de neus, hoe groter de testikels van de mannetjes. En grote testikels, zo weten vruchtbaarheidswetenschappers al een tijdje, staat garant voor veel en kwalitatief hoogstaand sperma. Vrouwtjesneusapen hebben dus een grotere kans op nageslacht door als een blok te vallen voor een grote gok.

Grote neus, grote roeptoeter

Toch weten de wetenschappers niet zeker of die giga-neus echt alleen maar is ontstaan om vrouwtjes mee te verleiden. Het kan ook zijn dat het een teken van kracht en status is voor mannen onderling. Een fascinerend detail is dat de neus de klanken versterkt die de apen voortbrengen. Met dat extra geluid kunnen de apen dus misschien niet alleen vrouwtjes in katzwijm doen vallen, maar ook nog eens hun rivalen afschrikken.

De Japanners vergeleken voor hun studie de neuzen, het gewicht, de testikels en de lokroepen van 18 Indonesische neusapen. Geen bijzonder grote groep dus, en de onderzoekers zouden dan ook graag verder gaan met hun onderzoek. Al was het maar om helder te krijgen wat belangrijker is: aantrekkelijkheid voor de vrouwtjes, of status onder de mannetjes onderling.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1