Wetenschap & Techniek
NOSNTR

'Onze lokale democratie kan vele malen beter'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Onze lokale democratie kan vele malen beter'

Binnen een maand zijn er opnieuw gemeenteraadsverkiezingen. Er is een aanzienlijke kans dat dit jou koud laat. Dat kan anders, betoogt bestuurskundige Julien van Ostaaijen in zijn nieuwe boek Tussen eerste overheid en tweederangsdemocratie.

Kijk je naar de interesse in de lokale politiek en de bijdrage die burgers willen leveren, dan scoren de gemeenten behoorlijk slechte cijfers. Daarin schuilt een merkwaardige paradox: gemeenten worden steeds meer verantwoordelijk voor belangrijke taken, terwijl mensen tegelijkertijd niet het gevoel hebben dat wat de gemeente doet relevant voor ze is.

Onderwijs en meer aandacht

Van Ostaaijen denkt dat er veel te winnen is door meer aandacht te schenken aan wat gemeentes doen. Dat lukt pas als burgers goed op de hoogte zijn van de taken van gemeenten. Onderwijs speelt hierin een cruciale rol.

Ook waarschuwt hij nationale politici om mediagenieke gebeurtenissen op gemeentelijk niveau niet naar zich toe te trekken door er bijvoorbeeld een minister naar toe te sturen. Dat geeft het beeld dat de gemeente buiten spel staat. Bovendien bestaat er geen hierarchische verhouding tussen de gemeente en de politiek op nationaal niveau – iets wat niet iedereen weet. Nationale politici kunnen dus niet zomaar gemeentezaken gaan regelen.

Van Ostaaijen vertelt erover in Nieuws en Co:

Onze lokale democratie kan vele malen beter

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie