Wetenschap & Techniek

Waarom de huismus misschien wel goed is voor het milieu

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de huismus misschien wel goed is voor het milieu

[NTR] Amerikanen zijn de afgelopen steeds meer tijd thuis door gaan brengen. Slecht voor het milieu, zou je denken, al die mensen die in hun eigen huisje energie lopen te slurpen. Integendeel, blijkt uit nieuw onderzoek: huismussen reizen namelijk ook minder, en in publieke ruimten wordt minder energie gebruikt.

De onderzoekers vergeleken het energieverbruik in huizen, transport en publieke ruimten voor de jaren 2003 en 2012. Daaruit bleek dat het energieverbruik in woningen weliswaar was toegenomen, maar dat het verminderde energieverbruik voor vervoer en publieke ruimten dat meer dan compenseerde. Het netto-resultaat: een besparing van 1,8 procent op het totale energieverbruik in deze sectoren.

Dat toenemende huismussengedrag heeft waarschijnlijk te maken met een groei in thuiswerken, online shoppen en het consumeren van online video, denkt hoofdonderzoeker Ashok Sekar. Daardoor hoeven mensen minder te reizen naar winkels, werkplekken en uitgaansgelegenheden.

Generatiekloof

Opmerkelijk is hoe groot het verschil tussen generaties is. Terwijl 65-plussers juist meer tijd buitenshuis gingen doorbrengen in de afgelopen jaren, brengen jongvolwassenen (18-24 jaar) inmiddels doodleuk 70 procent meer tijd thuis door dan de gemiddelde bevolking.

Je kunt je wel afvragen of Sekar en consorten de energieconsumptie wel volledig in kaart hebben gebracht. Thuiswerkers werken ook vaak in café’s, bibliotheken of op collectieve werkplekken - waarvan het energieverbruik ogenschijnlijk niet is meegenomen in de studie. Online shoppen zorgt voor een toename in consumptie en het maken van al die spullen kost ook energie. En bij het bingen van Stranger Things hoort natuurlijk een flinke bak popcorn of chips.

Maar dat doet weinig af aan het pleidooi van de onderzoekers: in een samenleving waarin mensen steeds meer tijd in hun huis doorbrengen, is meer aandacht voor energiebesparing in de eigen woning op zijn plaats. En, aldus Sekar, dit onderzoek maakt je er ook bewust van hoe nauw levensstijl en energieverbruik met elkaar verbonden zijn.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie