appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Niet zo handig: bevriezen als je wilt vluchten

NTR
donderdag 28 december 2017 | NTR | Itam van Teeseling

Sommige dieren vluchten of vechten (fight or flight), terwijl andere dieren verstijven bij gevaar. Dit laatste komt minder vaak voor, maar kan effectief zijn om minder op te vallen. Nieuws & Co bespreekt in haar "wintertrilogie" het bevriezingsgedrag bij dieren.

Hier zie je alvast een filmpje over de Narwal, die als een van de weinige dieren zowel vlucht- als verstijvingsgedrag vertoont.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Arme narwal, hij verstijft als hij probeert te vluchten

Het zijn mysterieuze dieren, narwallen. Ze leven veelal onder drijvend Noordpoolijs, op grote diepten en worden dus niet vaak waargenomen. Vanwege een slagtand, die bij de mannetjes uitsteekt als een hoorn, worden ze ook wel de eenhoorn van de zee genoemd. 

Narwal vertoont verstijvingsgedrag én vluchtgedrag

Amerikaanse en Deense onderzoekers ontdekten dat het dier bij gevaar opmerkelijk verdrag vertoont. Gevaar roept in eerste instantie een verstijvingsreactie op bij het dier. Het hartritme zakt tot ver onder het normale hartritme. Tegelijkertijd verhoogt de narwal zijn zwemactiviteit. Hij probeert in volle vaart naar diepere wateren te duiken door snel met zijn vinnen te bewegen. Het gevolg is dat de spieren van het beest al snel onvoldoende zuurstof krijgen om het vluchten voor te zetten, waardoor zijn vlucht van korte duur is. De narwal vertoont bij gevaar dus beide gedragingen, en dat komt zijn overlevingskansen niet ten goede. 

Nieuws en Co over bevriezingsgedrag, NPO Radio 1, 16.20 uur.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1