appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Waarom doet deze robot sit-ups?

Nature
donderdag 21 december 2017 | NTR | Itam van Teeseling

Robots die sit-ups en push-ups doen, waarschijnlijk heb je dit zelfs in sciencefictionfilms nog nooit gezien. Japanse onderzoekers bootsen menselijke gewrichten en spieren na in robots. Zo kunnen deze humanoïden natuurgetrouw bewegen. Het resultaat: mechanisch gymmende uitslovers.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Mechanische sit-ups voor de wetenschap

De onderzoekers beweren dat deze twee robots, genaamd Kenshiro en Kengoro, de meest anatomisch correcte robots tot nu toe zijn. Dat zou best eens kunnen kloppen. Om robots effectief te laten bewegen is het namelijk helemaal niet nodig om een menselijk lichaam perfect na te bootsen. Maar de onderzoekers uit Tokyo hadden een goede reden dit wel te proberen: ze willen de robots gebruiken voor onderzoek naar hoe het menselijk lichaam beweegt. 

Spieren, gewrichten en zelfs een ruggengraat

Met anatomisch correct wordt vooral bedoeld dat de bouw van de robot min of meer overeenkomt met hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. Verwacht dus geen robot met een realistische huid die feilloos gezichtsuitdrukkingen van mensen imiteert, maar eerder een mechanisch geheel van stalen “botten” en “spieren”. Ze hebben realistisch werkende ledematen, een ribbenkast, buikspieren, een ruggengraat en zelfs bewegende tenen die ze gebruiken om stabiel rechtop te staan. Ook hielden de bouwers rekening met proporties. Bij veel robots zijn de benen lang en de romp kort, zodat ze stabieler zijn. Maar Kenshiro en Kengoro hebben meer menselijke verhoudingen.

Hierdoor hebben de robots de flexibiliteit die mensen ook hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld goed vooroverbuigen, maar worden beperkt in het achterover buigen door hun ruggengraat, net als wij. Als klap op de vuurpijl kan Kengoro ook nog eens “transpireren” om zijn motorwarmte af te koelen.

Crash Test Dummies

Deze humanoïde robots zijn vooral interessant voor onderzoek naar het menselijk lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het meten van de meest efficiënte bewegingen voor atleten, of om te zien wat er “onder de huid” gebeurt in het bewegingsmechanisme van mensen. Ook biedt het mogelijkheden om robots aan te sturen via het menselijk lichaam. Als je dan bijvoorbeeld jouw arm beweegt, dan beweegt de arm van de robot op dezelfde manier. Andere toepassingen zijn onderzoek naar artificiële ledematen en crash test dummies die zich menselijk bewegen. Zo kunnen ongelukken realistischer worden nagebootst om voertuigen veiliger te maken.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1