Wetenschap & Techniek

Robbert Dijkgraaf: 'Komende eeuw wordt spannende tijd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Robbert Dijkgraaf: 'Komende eeuw wordt spannende tijd'

[KRO-NCRV] Ondanks dat we al zoveel hebben uitgevonden, valt er de komende 100 jaar nog genoeg te ontdekken. Dat zegt natuurkundige Robbert Dijkgraaf, die morgen spreekt op het Gala van de Wetenschap in Amsterdam. "We hebben een basis gelegd en nu gaan er spannende dingen gebeuren."

Nieuwe ontdekkingen

Het zijn termen waar de nerds onder ons het warm van krijgen: de quantumtheorie, regeneratieve geneeskunde en kilonova's. Dit wordt besproken tijdens het Gala van de Wetenschap, dat volgens organisator Jim Jansen een breed publiek trekt. Dat het gala al zes weken uitverkocht is, duidt ook op de populariteit van wetenschap.

Als je die nerdy termen vertaalt naar concrete uitvindingen, dan hebben we het over de ontdekking van nieuw soort materialen om, bijvoorbeeld, beschadigde organen te vervangen. Of wat dacht je van quantuminternet? Dat is internet waarbij het delen van informatie zo beveiligd is dat het onmogelijk wordt om het te kraken. 100% veilige communicatie dus. Volgens Dijkgraaf is er al zo veel ontdekt, maar kan er ook nog verschrikkelijk veel. "Er is een basis en nu kunnen we bouwen."

Kijk hier het hele gesprek:

Belang wetenschapsgala groot

Welke plek neemt wetenschap in onze wereld in? Volgens Dijkgraaf is er meer wantrouwen in de wetenschap dan vroeger. "Meer wantrouwen is een maatschappelijke trend die je overal ziet", zei Dijkgraaf in De Ochtend. "Ik hoorde tijdens het Brexit-debat mensen die zeiden dat ze het wel even hadden gehad met al die experts die je erover hoorde. Dan denk ik: als we ons niet op experts willen baseren, op wie dan wel?"

Amerika vergeet na te denken

De expert-rol en de feiten staan dus onder druk, en de wetenschap moet zich staande zien te houden in dit nieuwe klimaat. Dijkgraaf: "Je ziet het ook in de Verenigde Staten, waar klimaatverandering minder serieus wordt genomen. Er is daar op dit moment een kaalslag bij de departementen, veel experts op dit gebied worden ontslagen of gaan zelf weg. Het land vergeet na te denken en dat is heel eng."

Dijkgraaf, die naast hoogleraar aan de UvA ook directeur is van het prestigieuze Institute for Advanced Study in Princeton, vindt dat wetenschappers zelf actief dat wantrouwen weg moeten nemen. "Sommigen van ons zitten in een ivoren toren berekeningen te maken, maar we moeten ook het marktplein op. Uitleggen wat we doen en wetenschap toegankelijk maken." Dijkgraaf draagt daar zelf aan bij door te spreken op het Gala voor de Wetenschap, maar bijvoorbeeld ook door zijn optredens in DWDD University.

Ster advertentie
Ster advertentie