appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Hoe kun je golven voorspellen?

flickr
zaterdag 28 oktober 2017 | NTR | Bouwe van Straten

Op zee moet soms bij hoge golven worden aangelegd bij windmolens of boorplatforms. Een nieuwe radartechniek voorspelt wanneer er een rustig moment tussen onstuimige golven aankomt. 

Het is de ultieme uitdaging voor een helikopterpiloot: met een zware storm op open zee landen op een schip. De hoge zee is niet bepaald een golfslagbad. De golven kunnen hoog én onberekenbaar zijn. Daar heeft de Delftse ingenieur Peter Naaijen iets op gevonden. Met zijn nieuwe toepassing van radargegevens zijn de aanstormende golven voor vijf minuten te voorspellen. Voor veel gevaarlijke operaties op zee biedt dit uitkomst.

Het kritieke moment

''Als je een paar minuten van tevoren kunt aangeven wanneer een schip een beetje rustig ligt, dan kun je het kritieke moment van zo’n operatie (de landing, red.) heel handig timen – en dus het risico verkleinen'', aldus Naaijen.

Zijn systeem is gebaseerd op een technologie die op elk schip aanwezig is, namelijk de navigatieradar. Die is eigenlijk bedoeld om de kust of andere schepen te signaleren, maar reflecteert ook op het golfoppervlak. Daardoor kun je een beeld creëren van de omgeving van het schip, en dus eigenlijk de golven meten. 

Peter Naaijen legt het uit in deze reportage van De Kennis van Nu:

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hoe kunt je golven voorspellen?

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1