Wetenschap & Techniek

Hoe kun je golven voorspellen?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kun je golven voorspellen?

[NTR] Op zee moet soms bij hoge golven worden aangelegd bij windmolens of boorplatforms. Een nieuwe radartechniek voorspelt wanneer er een rustig moment tussen onstuimige golven aankomt.

Het is de ultieme uitdaging voor een helikopterpiloot: met een zware storm op open zee landen op een schip. De hoge zee is niet bepaald een golfslagbad. De golven kunnen hoog én onberekenbaar zijn. Daar heeft de Delftse ingenieur Peter Naaijen iets op gevonden. Met zijn nieuwe toepassing van radargegevens zijn de aanstormende golven voor vijf minuten te voorspellen. Voor veel gevaarlijke operaties op zee biedt dit uitkomst.

Het kritieke moment

''Als je een paar minuten van tevoren kunt aangeven wanneer een schip een beetje rustig ligt, dan kun je het kritieke moment van zo’n operatie (de landing, red.) heel handig timen – en dus het risico verkleinen'', aldus Naaijen.

Zijn systeem is gebaseerd op een technologie die op elk schip aanwezig is, namelijk de navigatieradar. Die is eigenlijk bedoeld om de kust of andere schepen te signaleren, maar reflecteert ook op het golfoppervlak. Daardoor kun je een beeld creëren van de omgeving van het schip, en dus eigenlijk de golven meten.

Peter Naaijen legt het uit in deze reportage van De Kennis van Nu:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie