Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Hoe je lang jong blijft en gezond oud wordt

foto: maxpixelfoto: maxpixel
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe je lang jong blijft en gezond oud wordt

We willen bijna allemaal graag zo lang mogelijk ons jong blijven voelen en er ook jeugdig uit blijven zien. Nobelprijswinnares Elizabeth Blackburn schreef een boek over wat je daar voor moet doen. De bekende internist Andrea Maier plaatst de tips in een ander daglicht.

Deze week verscheen het boek ‘Jonger worden’ van . Daarin wordt gesuggereerd dat telomeren - de uiteinden van je dna - veroudering helpen voorkomen. Maar volgens internist Andrea Maier moet je ook weer niet te veel van de telomeren verwachten. Telomeren liggen aan de uiteindes van het dna in onze cellen. Bij Nieuws en Co vertelde Maier dat ze daar een specifieke functie hebben.

Hoe je lang jong blijft en gezond oud wordt

“Veel van de cellen in ons lichaam moeten zich dagelijks vernieuwen. Dat betekent dat onze cellen moeten delen en de telomeren in onze cellen zorgen hiervoor. Maar bij elke deling worden de telomeren ook een stukje korter. En als ze heel erg kort zijn stopt die celdeling. Daardoor kan een cel zich niet meer vernieuwen.”

Lange telomeren zijn geen garantie

Maar hoewel ze volgens Maier dus mee bepalen hoe snel je oud wordt, gaan lange telomeren niet altijd met een hogere leeftijd gepaard. “Er zijn heel veel mensen met lange telomeren die toch ziektes krijgen en vroeger overlijden, zegt de internist. “Dat komt, omdat er nog heel veel andere processen betrokken zijn bij de goede staat van ons lichaam. En als deze processen uitvallen krijg je ook sneller narigheid.”

Daarom waarschuwt Maier dat we niet obsessief in de lengte van onze telomeren geïnteresseerd moeten zijn. Veel liever zou ze zien dat we klassieke adviezen zoals meer bewegen, genoeg slapen, gezond eten, en minder stressbeleving beter zouden opvolgen: “We weten al decennia dat dit voor verschillende redenen goed voor ons is. Toch heeft de Nederlandse bevolking last van te weinig beweging en te veel eten.”

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie