Wetenschap & Techniek

Ontdek zelf waar we onze energie vandaan halen

foto: Arnoldiusfoto: Arnoldius
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontdek zelf waar we onze energie vandaan halen

Deze week werd een handige webpagina gelanceerd waarop je kunt kijken hoeveel windenergie de EU-lidstaten dagelijks consumeren. Vooral voor Nederland is dat interessant, aangezien onze kabinetten van alle energiebronnen het meest in windenergie investeren. Tegelijk is het een goed excuus om een paar handige websites over ons energieverbruik bekender te maken.

WindEurope is een koepelorganisatie van maar liefst 500 bedrijven die als doel heeft om het gebruik van windenergie in Europa te promoten en ervoor te lobbyen. En ja, natuurlijk wil de webpagina graag laten zien dat de EU-lidstaten kansen onbenut laten om in windenergie te investeren. Maar wanneer het op de cijfers aankomt lijkt het allemaal best betrouwbaar. Niet alleen omdat de webpagina de steun heeft van de Europese Commissie, maar ook omdat ze onder andere gebaseerd is op gegevens van de Europese vereniging van netbeheerders ENTSO-E en het Europese statistiekenbureau Eurostat.

Ook volgens Rob Kreiter van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) geeft de webpagina een mooi overzicht. “Het klopt bijvoorbeeld dat het aandeel van windenergie in de Nederlandse stroomproductie nu nog onder de tien procent ligt. Maar, onder andere door de aanleg van duizend extra windmolens als gevolg van het Nederlandse energie-akkoord, verwachten we dat het windaandeel fors gaat toenemen. Zelfs na het einde van het energie-akkoord in 2023 is het een no-brainer dat het Nederlandse politieke beleid verder op windenergie zal inzetten. Uiteindelijk is het plan dat wind rond 2030 onze grootste stroombron wordt.”

Elk land zijn eigen energieproductie

Een andere mooie toevoeging op de webpagina van WindEurope is het middelste blauwe vakje genaamd Europe’s electricity mix. Daarin kun je in een handomdraai zien dat de EU-lidstaten op dagelijkse basis allemaal hun eigen manier van energieproductie hanteren.

Het Verenigd Koninkrijk heeft een voorkeur voor gas, Frankrijk is verslaafd aan kernenergie, België zet in op een combinatie van beide energiebronnen, Polen maakt haar reputatie van Europees kolenland (waar het fijnstofgehalte buitengewoon alarmerend is) helemaal waar, Duitsland heeft een zeer diverse energiemix (maar kolen voeren de bovenhand) en Noorwegen draait zo goed als volledig op waterkrachtcentrales!

En Nederland? Dat doet het op dit moment nog vooral met kolen en gas. Maar uitgerekend die cijfers ontbreken op de webpagina van WindEurope. Het is de enige lacune die we vonden (die ook op de website van ENTSO-E voorkomt). Maar waarom dat zo is blijkt een mysterie te zijn, ook voor de woordvoerder van WindEurope. Dat is jammer, maar gelukkig kun je altijd de Nationale Energieverkenning 2016 van het ECN (pagina 114) er op naslaan.

Omdat energie een miljardenmarkt is, we er allen afhankelijk van zijn, en we een klimaatcrisis moeten zien te overwinnen, is energie een uiterst belangrijk nationaal en Europees politiek thema. Daarom vindt ook Kreiter het jammer dat er geen websites bestaan waar het grote publiek op een laagdrempelige manier interessante info terug kan vinden. Desondanks bestaan er naast die van het ECN en WindEurope ook andere handige webpagina’s met waardevolle info. Op de website van De Kennis van Nu sommen we een paar online-kaarten op.

Misschien wil Nederland haar klassieke reputatie als windmolenland alle eer aandoen. Maar er zijn energie-experts die het een grote zonde vinden dat ons land maar weinig op zonne-energie inzet. Waarom dat zo is zie je donderdag bij De Kennis Van Nu TV (NPO2, 19:20).

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)

Ster advertentie
Ster advertentie