Wetenschap & Techniek
NTR

Maakten meteorieten leven op aarde mogelijk, of toch gewoon de bliksem?

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Maakten meteorieten leven op aarde mogelijk, of toch gewoon de bliksem?

Bliksem kan op de vroege aarde gezorgd hebben voor een essentieel bestanddeel voor het ontstaan van leven. Tot nu toe werd veelal aangenomen dat dit bestanddeel afkomstig was van meteorieten.

Het gaat om het reactieve fosfor, een essentieel bestanddeel in onder meer de genetische materialen DNA en RNA. Op de vroege aarde zat het grootste deel van dit reactieve fosfor opgesloten in onoplosbare mineralen. Het kon dus niet gebruikt worden voor de chemische reacties die aan de basis lagen van de oorsprong van het leven.

Maar er was een uitzondering: het mineraal schreibersite. Dit mineraal is juist zeer reactief en kan zo het fosfor leveren voor organische moleculen. De vraag is: waar komt dat schreibersite vandaan? Veelal wordt aangenomen dat het afkomstig is van meteorieten, die regelmatig insloegen op de vroege aarde.

Bliksem in de klei

Maar dit nieuwe onderzoek, gepubliceerd in Nature Communications, voegt daar een andere mogelijke bron aan toe: blikseminslagen. Met behulp van spectroscopische technieken troffen de onderzoekers schreibersite aan in glasachtige mineralen, gevormd door blikseminslagen in kleirijke grond. Het schreibersite op de vroege aarde kan dus twee mogelijke bronnen hebben gehad: meteorieten en blikseminslagen.

Dan wil je natuurlijk weten welke van de twee het was. Dat is op basis van dit onderzoek niet te zeggen. Het is bekend dat er in de begintijd veel meteorieten op aarde terechtkwamen. Dat begon zo'n 4,5 miljard jaar geleden, toen de maan werd gevormd, langzamerhand af te nemen. Ongeveer een miljard jaar later, dus zo'n 3,5 miljard jaar geleden, haalde het aantal blikseminslagen, en de fosfor die daar het gevolg van was, het aantal meteorietinslagen in.

Een artist impression van de vroege aarde. Credit: Lucy Entwisle

Aangezien het eerste leven waarschijnlijk zo'n 3,8 miljard jaar geleden ontstond, kunnen zowel de meteorieten als de blikseminslagen voor het fosfor hebben gezorgd. Misschien wel allebei. Met enige dichterlijke vrijheid zou je kunnen zeggen dat het leven wellicht zowel een hemelse als een aardse oorsprong heeft.

Gerelateerd:

Vijf jaar oersoep en bliksem in NEMO leveren bouwstenen voor leven op

Het kan tientallen tot honderden kilometers lang zijn en is zo heet als het oppervlak van de zon: bliksem. Hoe ontstaat dit spectaculaire natuurverschijnsel? NPO Kennis legt het uit.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie