Wetenschap & Techniek
NTR

Kijken we binnenkort door glas van hout?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kijken we binnenkort door glas van hout?

Wetenschappers hebben de techniek verbeterd waarmee je hout doorzichtig kunt maken. Het lijkt het pad te effenen voor houten ramen die sterker zijn dan glazen ramen, en energiebesparend bovendien.

Misschien wist je het niet, maar hout kon al doorzichtig gemaakt worden. Dat doe je door het te laten weken in natriumchloriet. Dat verwijdert de lignine (houtstof) uit het hout, waardoor het doorzichtig wordt. Geen fijn proces: je hebt er chemicaliën voor nodig en blijft bovendien met restafval zitten. En als bonus wordt het hout er ook nog eens slapper van.

De nieuwe methode verwijdert de lignine niet, maar verandert de structuur ervan. Dat gaat sneller, kost minder materiaal en maakt het hout bovendien sterker in plaats van slapper. De truc is om alleen dat deel van de lignine-moleculen te verwijderen dat de stof zijn kleur geeft. Dat deden ze door het hout in te smeren met waterstofperoxide en er vervolgens een UV-lamp op te zetten. Daarna spoelden ze het hout met ethanol en vulden ze de poriën in het hout met doorzichtig epoxy. De nieuwe methode wordt beschreven in Science Advances.

Sterk, licht en doorzichtig

Het resultaat: een stuk hout dat 90% van het licht doorlaat en vijftig keer zo sterk is als hout dat met de oude methode doorzichtig wordt gemaakt. Daarmee is het zowel sterker als lichter dan een raam van glas. En hout heeft sowieso al een betere isolerende werking dan glas. Onderzoeker Liangbing Hu van de universiteit van Maryland denkt dat het zelfs een flinke last kan dragen in muren of daken. Dat zou betekenen dat je er zelfs een geheel doorzichtig huis mee moet kunnen bouwen.

Duurzaam bouwen

Bouwen we in Nederland onze huizen straks van hout, olifantsgras en lisdodde? Hoogleraar klimaatontwerp en duurzaamheid Andy van den Dobbelsteen, de duurzaamheidsprofessor van de TU Delft is al meer dan 20 jaar bezig met duurzaam bouwen. Hij won de prijs voor de beste online universitaire collegereeks in de wereld. Bij Focus vertelde hij eerder deze maand hoe je er met duurzaam bouwen voor kunt zorgen dat we in de toekomst meer kans hebben op een Elfstedentocht!

Liever luisteren?

Mirthe en Andy Dobbelsteen

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie