Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wetenschappers: sinds dit jaar meer spullen dan biomassa op aarde

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschappers: sinds dit jaar meer spullen dan biomassa op aarde

Dit jaar zijn er voor het eerst meer spullen op aarde dan er levende biomassa op aarde is, becijferden Israëlische wetenschappers. De studie laat de toenemende impact van het menselijke op de aarde zien.

De onderzoekers hebben al deze gemaakte spullen samen de 'antropocene massa' genoemd - alle massa op aarde waar mensenhanden aan te pas zijn gekomen, zoals gebouwen, wegen, machines en andere apparaten. De afgelopen eeuw is de hoeveelheid antropocene massa elke twintig jaar verdubbeld. Inmiddels wordt er elk jaar 30 gigaton van gemaakt, oftewel 30.000.000.000 ton. Dat betekent dat voor elke mens op aarde elke week meer dan het equivalent van hun lichaamsgewicht wordt gemaakt aan spullen.

Van de levende biomassa - dieren, planten en andere organismen - bestaat op aarde ongeveer 1,1 teraton (1.100.000.000.000 ton). Door de sterke groei van de antropocene massa er is daar nu ongeveer evenveel van. Ergens dit jaar is de hoeveelheid spullen de hoeveelheid biomassa voorbijgegaan, blijkt uit de cijfers van de wetenschappers. Ze publiceerden hun onderzoek in Nature.

Wat is het antropoceen?

De term Antropoceen werd in 2000 gelanceerd door de Nederlandse geochemicus - en Nobelprijswinnaar - Paul Crutzen. Hij bedoelde daarmee dat we inmiddels in een tijdperk leven waarin het menselijk leven op aarde zo overheersend is, dat het Aardse klimaat en de atmosfeer daar de gevolgen van ondervinden.

Het grootste deel van de antropocene massa bestaat uit gebouwen en wegen. Daarnaast maken ook machines en plastics er een belangrijk deel van uit. Het soort massa verandert in de loop van de tijd. Zo was er in de jaren 50 van de vorige eeuw een omslag van bakstenen naar beton in de bouw. Een decennium later kwam het gebruik van asfalt voor wegen op.

De hoeveelheid biomassa op aarde was ooit trouwens veel groter. Voor de agrarische revolutie, zo'n 12.000 jaar geleden, was de hoeveelheid biomassa zo'n 2 teraton. Sindsdien halveerde die hoeveelheid door menselijk toedoen tot de huidige 1,1 teraton. Rond 1900 stonden al onze spullen samen overigens nog maar gelijk aan 3% van alle biomassa.

Luister ook:

Druktemaker Dolf Jansen - Kaalslag

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie