Wetenschap & Techniek
NOSNTR

We hadden het kunnen weten: de prehistorische jager was vaak een vrouw

foto: Matthew Verdolivofoto: Matthew Verdolivo
  1. Nieuwschevron right
  2. We hadden het kunnen weten: de prehistorische jager was vaak een vrouw

Als je het over jagerverzamelaars hebt, is de jager een man en de verzamelaar een vrouw, wil het cliché. Maar van die stereotype rolverdeling was lang niet altijd sprake: een 9000 jaar oud graf laat zien dat vrouwen ook vroeger al vaak de jager waren.

Een blik vanuit de lucht op de plek waar het graf is gevonden.

Het graf, gevonden in het huidige Peru, bevat de resten van een jonge vrouw die is begraven met een soort gereedschapsset voor jagers, waaronder speerpunten en messen om gevangen dieren te bewerken. In de buurt van het graf troffen de wetenschappers ook de resten aan van herten en kamelen.

Een analyse van de botten bracht aan het licht dat de jonge vrouw bij overlijden tussen de 17 en 19 jaar oud moet zijn geweest, en leefde van planten en het vlees van dieren. Het onderzoek is verschenen in Science Advances.

Behoorlijk gespierd

Eigenlijk is het wonderlijk - om niet te zeggen: seksistisch - dat veel mensen, ook wetenschappers, bij prehistorische jagers automatisch aan mannen denken. We wisten al dat prehistorische vrouwen vaak behoorlijk gespierd waren. Bovendien is bij de nog bestaande jagersvolkeren in Noord- en Zuid-Amerika een derde tot de helft van de jagers vrouw, vertelt hoofdonderzoeker Randy Haas.

De vondst in Peru staat niet op zichzelf. Haas ging in de literatuur op zoek naar andere prehistorische graven waarin jaaggereedschap was aangetroffen. Hij vond er 27, en in bijna de helft van de gevallen ging het om het graf van een vrouw.

Luister ook:

Prehistorische vrouw was spierbundel

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie