Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Oerdolfijn was 240 miljoen jaar geleden al een megapredator

foto: wikimediafoto: wikimedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Oerdolfijn was 240 miljoen jaar geleden al een megapredator

Een ichthyosaurus, een soort oerdolfijn die 240 miljoen jaar geleden leefde, at al prooidieren die nauwelijks kleiner waren dan hijzelf. Dat blijkt uit de vondst van een fossiel in het zuidwesten van China.

De vondst betekent dat 'megepredatie' - de jacht van enorme roofdieren op grote prooien, denk aan allesverslindende dinosaurussen - al eerder moet zijn voorgekomen dan wetenschappers tot nu toe dachten. In de maag van de vijf meter lange fossiele ichthyosaurus zaten de fossiele resten van een vier meter lange thalattosaurus, een soort zeehagedis.

Fossiel van een ichthyosaurus met in zijn buik een thalattosaurus. Copyright: Da-Yong Jiang, et al, iScience

Ichthyosaurussen zijn een groep zeereptielen die zo'n 250 miljoen jaar geleden in de oceanen ontstonden, naar de massa-extinctie in het Perm. Ze hadden een visachtig lichaam, een beetje zoals een tonijn, maar ademden zoals dolfijnen en walvissen.

Eerste directe bewijs

Wetenschappers hadden al sterke vermoedens, op basis van onder meer de vorm van hun tanden en kaak, dat de ichthyosaurussen predatoren waren. Ze dachten echter dat ze vooral weekdieren aten, omdat de tanden relatief klein en pinvormig waren. Dit directe bewijs laat echter zien dat ze veel grotere, gewervelde dieren aten. Wellicht verbrijzelden ze die met de kracht van hun kaken, speculeren de onderzoekers. Ze beschrijven hun bevindingen in het blad iScience.

Luister ook:

Gevaarlijk spel tussen roofdier en prooi

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie