Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Deze software leest 99% van de woorden uit die je in gedachten opschrijft

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze software leest 99% van de woorden uit die je in gedachten opschrijft

Verlamd zijn en toch 90 letters per minuut kunnen typen. Dat is nu mogelijk dankzij een brain-computer-interface die je gedachten aan letters in real time omzet in getypte letters.

De proefpersonen moesten zich inbeelden dat ze de letters aan het schrijven waren. Dankzij brein-machine-interactie (BCI) kon een computer aan de hersenactiviteit zien welke letters ze in gedachten aan het opschrijven waren. De resultaten zijn gepubliceerd in BioRxiv, maar nog niet gecontroleerd door vakgenoten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De 90 getypte karakters per minuut waren in ruim 99% van de gevallen correct, mede dankzij de toevoeging van een autocorrect-functie. De snelheid komt daarmee aardig in de buurt van de snelheid waarmee mensen gemiddeld op hun smartphone typen – 115 karakters per minuut.

Het besluit om complexe handbewegingen – het schrijven van een letter – te analyseren, lijkt een goede zet te zijn. Zulke complexe bewegingen zijn namelijk makkelijker te ontcijferen dan eenvoudiger, punt-tot-punt bewegingen, zoals typen.

Contact met de buitenwereld

Het is niet ondenkbaar dat dit soort brein-machine-interactie binnen afzienbare tijd daadwerkelijk op de markt gaan komen. De onderzoekers zijn namelijk werkzaam bij het MGH Translational Research Center, dat een overeenkomst heeft met het bedrijf Neuralink. Inderdaad, het BCI-bedrijf van Elon Musk, tevens topman van Tesla en Space X, die brein en machine op een dag met elkaar hoopt te laten versmelten.

Het uitlezen van hersenactiviteit spreekt tot de verbeelding, omdat het veel weg heeft van gedachtenlezen. Maar het heeft ook zeer praktische toepassingen, namelijk het herstellen van de communicatiemogelijkheden van (bijna) geheel verlamde mensen. De ontwikkeling van dit soort nieuwe technologieën lijkt het mogelijk te maken dat ze in de nabije toekomst niet meer opgesloten zitten in hun eigen hoofd, maar weer met de buitenwereld kunnen communiceren.

Gedachtenlezen komt steeds dichterbij

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie