Wetenschap & Techniek

Wereldreis elektrische motoren STORM Eindhoven geslaagd

foto: Storm Eindhovenfoto: Storm Eindhoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereldreis elektrische motoren STORM Eindhoven geslaagd

Ze hebben het geflikt. Met twee eigen elektrische motoren, tachtig dagen lang, zijn de studenten van de TU Eindhoven de wereld rondgereisd en komen ze vandaag aan in Nederland. Een reis om nooit te vergeten.

Het had niet veel gescheeld of de wereldreis had er na een dag al opgezeten voor de avonturiers. In Wenen viel een van de motoren omwille van een onbegrijpelijke reden uit. Gelukkig was het probleem een dag later toch opgelost: het apparaat dat de gelijkstroom vanuit de batterijen naar wisselstroom moest omzetten was kapotgegaan. En buiten een ongeluk met een taxi in een van de drukste Iraanse regio’s (waarbij de taxi meer schade opliep dan de motor) verliep de reis vlekkeloos.

Billboards op Times Square

Natuurlijk waren er in de afgelopen 80 dagen veel momenten die de studenten nooit meer zullen vergeten. Op hun laatste tussenstop in Parijs vertelde Bais Verkaik aan De Kennis van Nu hoe hij altijd zal onthouden hoe mensen in de wereld ook met minder gelukkig en gastvrij kunnen zijn, en hoe mooi en ongeschonden Kirgizië is.

Ook bijzonder: een foto van een van de motoren die een tijdje geprojecteerd stond op een van de billboards van New York Times Square. Of neem de dood van de Oezbeekse president: de weerslag die dat op het land had, was voor de studenten onbeschrijfelijk.

De STORM-studenten voelden zich in die verre landen nooit onveilig. "Elke dag hebben we superveel enthousiaste en gastvrije mensen ontmoet die bijzonder veel interesse toonden in wat we aan het doen waren," vertelt Bas. "In Kazachstan of Turkmenistan hadden ze ook nog nooit een elektrische motor gezien. En in elk land verschenen onze gezichten op het nationale of regionale nieuws. Zo was het bijvoorbeeld grappig om te zien hoe we opeens in het Iraans nagesynchroniseerd werden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen seconde spijt

Toch kan die overdaad aan verschillende indrukken van een wereldreis ook best vermoeiend zijn. Het was daarom ook niet altijd even makkelijk voor de studenten om verwonderd te blijven, bijvoorbeeld toen ze door de burgemeester van de Texaanse miljoenenstad Austin werden ontvangen. Maar natuurlijk hebben ze geen enkele seconde spijt gehad dat ze ooit met twee zelfgemaakte motoren zo’n wereldreis hebben gemaakt. "Zo’n ervaring nemen ze je nooit meer af," zegt Bas.

Aan het begin van de reis vertelde Bas ons ook dat de motoren 160 kilometer per uur kunnen rijden. Tegelijkertijd beloofde hij dat ze zich altijd aan de verkeersregels zullen houden. Is STORM die belofte nu nagekomen? "Haha, eigenlijk niet helemaal", vertelt Bas. "Er was een moment in China waar er zo’n lang stuk rechte weg was en waar niemand voorbij reed dat we besloten om eens voluit te gaan. Toen merkten we dat de motors maar liefst 170 kilometer per uur konden rijden. Maar dat was echt maar één keer, haha."

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

De studenten van STORM Eindhoven zijn vandaag ook te gast bij Radio EenVandaag (tussen 14:00 en 16:00) op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie