Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Zo klinkt het op Mars

foto: Red planet report / Arizona state Universityfoto: Red planet report / Arizona state University
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo klinkt het op Mars

Aanvankelijk was het niet meer dan een onduidelijk gebrom, maar door aanpassen van toon en frequentie kunnen we nu luisteren naar marsbevingen en het blazen van de wind. Het is de eerste keer NASA opnames aan het grote publiek laat horen. In Radio EenVandaag laat Martijn Rosdorff het horen.

Kenners spreken van een 'symfonie van buitenaardse geluiden', anderen vergelijken het geluid met 'een ritje in de kofferbak van een auto'. Er is geluid op Mars en dankzij NASA kunnen wij meeluisteren.

Bodemonderzoek

De geluidsopnamen zijn eigenlijk bijvangst, want het echte doel van de missie van Supersensor Insight op Mars is onderzoek naar bodem en kern van de planeet. Door trillingen in de bodem te meten hoopt NASA meer te weten te komen over de bodemstructuur en de kern van de planeet.

De marslander voert drie taken uit: het meten van de temperatuur op grote diepte, het meten van de rotatie van de planeet en een sensor die de trillingen van het marsoppervlakte vastlegt. En die sensor heeft nu geluid geregistreerd.

Gefilterd

NASA heeft een hele kluif gehad aan het analyseren van de geluiden. Zo waren er veel randgeluiden van bijvoorbeeld de robotarm van de Insight. Deze geluiden heeft NASA er nu uit gefilterd.

Helaas geeft het Mars-geluid dat de NASA heeft vrijgegeven geen uitsluitsel op de vraag of er leven is op Mars. Stil is het er in ieder geval niet.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie