Wetenschap & Techniek
NTR

Guerilla gardening brengt meer groen in de stad

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Guerilla gardening brengt meer groen in de stad

Meer groen in de stedelijke omgeving, dat is het doel van Guerilla Gardening. Met bijvoorbeeld het maken en vervolgens verspreiden van zaadbommen zorgen guerilla gardeners voor meer bloemen in de stad. Want meer bloemen betekenen meer insecten en meer vogels.

Zo’n zaadbom slinger je niet zomaar ergens heen, en het is ook belangrijk wat voor zaden er in zitten. Een precisiebombardement dus. Want als je er de verkeerde zaden in stopt kan de zaadbom schadelijk zijn voor inheemse planten. En veel inheemse planten staan al op de rode lijst.

"We moeten ervoor zorgen met goede wil de goede planten op de goede plaats te planten", aldus guerilla gardener Jenny van Gestel.

Wat is guerilla gardening precies?

Tuinieren buiten de grenzen van je eigen tuin, zo omschrijft Van Gestel het. “Dus je kijkt eigenlijk op straat waar je kunt tuinieren, bijvoorbeeld rond een boom, tegen een gevel of in een lege bloembak. Zo help je bloemen en bijen om de stad te veroveren”.

Maar een echte guerilla gardener stopt daar niet. Die kijkt al snel welke stoeptegels hij op kan wippen om de natuur een handje te helpen, welke muur vergroend kan worden en welk dak geschikt is voor een natuurlijke make-over.

En er zijn meer manieren om de natuur een handje te helpen in de stadsjungle. Zo maakte Van Gestel onlangs met de kinderen uit haar buurt een bijenhotel, samengesteld uit dertig zelf geknutselde huisjes. Die bijen zorgen vervolgens weer voor de bestuiving van bloemen.

'Guerilla' klinkt misschien een beetje alsof deze vorm van tuinieren illegaal is. Mag het eigenlijk wel? "In eerste instantie is het wel zo neergezet. Maar het mooie is dat het tegenwoordig in heel veel gemeenten gewoon mag. In Utrecht en Amsterdam kun je bijvoorbeeld gewoon melden dat je een perkje rond een boom wilt vergroenen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook zin gekregen in guerilla gardening?

Op Guerilla Gardeners vind je meer informatie over hoe je zelf aan de slag kunt, waar je rekening mee moet houden en waar mensen allemaal al actief zijn.

Focus fleurt het Mediapark op met zaadbommen

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie