appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: 1 op 1
STER Advertentie

Guerilla gardening brengt meer groen in de stad

wikimedia
zaterdag 28 september 2019 | NTR | Redactie

Meer groen in de stedelijke omgeving, dat is het doel van Guerilla Gardening. Met bijvoorbeeld het maken en vervolgens verspreiden van zaadbommen zorgen guerilla gardeners voor meer bloemen in de stad. Want meer bloemen betekenen meer insecten en meer vogels. 

Guerilla Gardening brengt meer groen in de stad

Zo’n zaadbom slinger je niet zomaar ergens heen, en het is ook belangrijk wat voor zaden er in zitten. Een precisiebombardement dus. Want als je er de verkeerde zaden in stopt kan de zaadbom schadelijk zijn voor inheemse planten. En veel inheemse planten staan al op de rode lijst.  

"We moeten ervoor zorgen met goede wil de goede planten op de goede plaats te planten", aldus guerilla gardener Jenny van Gestel.

Wat is guerilla gardening precies?

Tuinieren buiten de grenzen van je eigen tuin, zo omschrijft Van Gestel het. “Dus je kijkt eigenlijk op straat waar je kunt tuinieren, bijvoorbeeld rond een boom, tegen een gevel of in een lege bloembak. Zo help je bloemen en bijen om de stad te veroveren”.

Maar een echte guerilla gardener stopt daar niet. Die kijkt al snel welke stoeptegels hij op kan wippen om de natuur een handje te helpen, welke muur vergroend kan worden en welk dak geschikt is voor een natuurlijke make-over.

En er zijn meer manieren om de natuur een handje te helpen in de stadsjungle. Zo maakte Van Gestel onlangs met de kinderen uit haar buurt een bijenhotel, samengesteld uit dertig zelf geknutselde huisjes. Die bijen zorgen vervolgens weer voor de bestuiving van bloemen.

'Guerilla' klinkt misschien een beetje alsof deze vorm van tuinieren illegaal is. Mag het eigenlijk wel? "In eerste instantie is het wel zo neergezet. Maar het mooie is dat het tegenwoordig in heel veel gemeenten gewoon mag. In Utrecht en Amsterdam kun je bijvoorbeeld gewoon melden dat je een perkje rond een boom wilt vergroenen".

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hoe maak je een zaadbom?

Ook zin gekregen in guerilla gardening?  

Op Guerilla Gardeners vind je meer informatie over hoe je zelf aan de slag kunt, waar je rekening mee moet houden en waar mensen allemaal al actief zijn.

Focus fleurt het Mediapark op met zaadbommen

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1