appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kun je iemand doodkietelen?

flickr
donderdag 8 augustus 2019 | NTR | Redactie

Kietelen is natuurlijk leuk, maar kun je ook iemand doodkietelen? Dat vroeg Robin (8) uit Amsterdam zich af. Voor zover bekend is dat nog nooit gebeurd, maar volgens klinisch psycholoog Sibe Doosje is het wel degelijk mogelijk.

Kindervragen: Kun je iemand doodkietelen?

Sowieso kun je flauwvallen van kietelen. Sibe Doosje - deskundige op het gebied van deskundige in de effecten van humor op het welzijn van het lichaam, en zelfbenoemd kieteldeskundige - legt uit hoe dat werkt: "Kietelen is leuk, maar ook spannend. Als het lang doorgaat, kan de angst groter worden. Stopt het niet, dan kun je buiten adem raken, want lachen hoe je niet zo heel lang vol. En dan kun je flauwvallen."

Kietelen als martelmethode 

De oude Romeinen gebruikten kietelen wel als martelmethode, om geheimen aan iemand te ontfutselen. Dat deden ze door zout aan te brengen op iemands voetzolen. Vervolgens haalden ze er een geit bij. Geiten zijn dol op zout, en beginnen het dus meteen van je voetzolen te likken. Dat kietelt zo erg, dat menig gemartelde zijn geheim prijsgaf.

Maar dan ben je natuurlijk nog niet dood gekieteld. Maar ook dat is waarschijnlijk wel mogelijk. "Dan heb je het wel echt over een speciale situatie. Sommige mensen hebben een zwakke plek ergens in een bloedvat zitten. Nu krijg je van lachen tijdelijk een heel hoge bloeddruk, dus daardoor kan dat vat knappen."

Doosje heeft speciaal voor de Robin gezocht naar een geval van dood door kietelen, maar kon niet vinden. Dood door kietelen (of lachen) is dus waarschijnlijk wel mogelijk, maar vooralsnog vooral in theorie.

Kindervragen: Kun je iemand doodkietelen?

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1