Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Spinoza- en Stevinpremies voor onderzoek naar Melkweg, gisten en markteconomie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spinoza- en Stevinpremies voor onderzoek naar Melkweg, gisten en markteconomie

De Spinoza- en Stevinpremies, de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap, gaan dit jaar naar onderzoek naar onder meer het immuunsysteem, de Melkweg, gisten en de markteconomie.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) reikt de prijzen jaarlijks uit aan top wetenschappers aan Nederlandse universiteiten. Zij ontvangen een premie van 2,5 miljoen euro, vrij te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

Van auto-immuunziekten tot sterrenstelsels

De Spinozawinnaars werken in uiteenlopende wetenschapsgebieden. Zo onderzoekt historicus Bas van Bavel de invloed van de markteconomie op onze samenleving, en ontrafelde medisch bioloog Yvette van Kooyk hoe het immuunsysteem ontregeld raakt bij het ontstaan van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten.

Een andere winnaar, kwantumfysicus Ronald Hanson, is expert op het gebied van kwantumnetwerken en verstrengeling. En ook onderzoek buiten onze eigen planeet valt in de prijzen: Amina Helmi bestudeert de vorm, structuur en geschiedenis van de Melkweg en nabijgelegen sterrenstelsels. In Nieuws en Co vertelde ze meer over haar baanbrekende onderzoek.

Onderzoek met grote maatschappelijke impact

Tegelijk met de Spinozapremies worden ook de Stevinpremies uitgereikt, die bedoeld zijn voor onderzoek met een meer praktische toepassing en grote maatschappelijke impact. Dit jaar is gezondheidspsycholoog Andrea Evers een van de gelukkige winnaars. Zij bestudeert de invloed van psychologische factoren op lichamelijke klachten, en deed onder andere onderzoek naar placebo-effecten.

Ook microbioloog Jack Pronk, die zich bezighoudt met de werking van gisten en schimmels, krijgt een Stevinpremie. Zijn werk leidde er onder andere toe dat bakkersgist nu wordt gebruikt om ethanol te maken uit niet-eetbare plantenresten.

De winnaars van de Spinoza- en Stevinpremies werden vandaag bekendgemaakt op Bessensap, een jaarlijkse bijeenkomst van journalisten en wetenschappers. De uitreiking is in oktober van dit jaar.

'Archeoloog van de Melkweg' wint belangrijkste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie