Wetenschap & Techniek
NOSNTR

'Belangrijk mechanisme achter aderverkalking ontdekt'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Belangrijk mechanisme achter aderverkalking ontdekt'

Wetenschappers hebben een nieuw mechanisme hebben ontdekt dat een belangrijke rol speelt bij aderverkalking. Hoogleraar cardiovasculaire celbiologie Marie-José Goumans van het Leids Universitair Medisch Centrum legt uit hoe dit mechanisme werkt en wat we er tegen kunnen doen.

Belangrijk mechanisme achter aderverkalking ontdekt

Het onderzoek, gepubliceerd in Cell Reports, heeft met name gekeken naar de verstijving van de spieren rond de bloedvaten, die de taak hebben om de bloedvaten samen te laten trekken.

Uit het onderzoek blijkt dat als cellen stress hebben, het molecuul PARP wordt uitgescheiden. “Dat plakt dan op het cement van de vaatwand, en is daar een bron voor de ophoping van calcium. En dat zorgt voor verstijving en verkalking”, legt Goumans uit. Dat molecuul PARP zit normaal in de kern van de lichaamscellen, waar het zorgt voor de reparatie van breukjes in het erfelijk materiaal.

Waarom is aderverkalking een risico?

De zogenaamde calcificatie - verkalking - van aderen kan een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van hart- en vaatproblemen. Met het ouder worden krijgt iedere persoon er in meerdere of mindere mate mee te maken. Diabetespatiënten of mensen met nierproblemen zijn er extra gevoelig voor.

De onderzoekers willen nu kijken of ze dit proces – van het afscheiden en afzetten van PARP op de vaatwand - kunnen vertragen, zodat er minder snel verstijving optreedt. Daarin zullen ze moeten zoeken naar een goede balans, want onze botten gebruiken precies hetzelfde mechanisme om nieuw bot te maken.

Zolang de wetenschappers die oplossing nog niet hebben gevonden, adviseert Goumans om niet te roken, genoeg te bewegen en gezond te eten. Want “op een gegeven moment krijgt iedereen last van aderverstijving, maar je hoeft het natuurlijk niet te versnellen”.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie