Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waarom steekt Ebola de kop weer op?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom steekt Ebola de kop weer op?

De Wereldgezondheidsorganisatie vreest dat Ebola 'het nieuwe normaal' gaat worden. Dat ligt niet aan een gebrek aan wetenschappelijke middelen om de ziekte te bestrijden, maar aan de politieke situatie in Congo, legt hoogleraar virologie Marion Koopmans uit.

Waarom worden Ebola-uibraken in Congo "het nieuwe normaal"?

"De kern van het probleem zit in Congo", legt Koopman uit. "En dat heeft te maken met de oorlogssituatie daar, waardoor er nauwelijks vertrouwen is bij de bevolking als er iemand van de overheid aankomt. Mensen blijven daardoor ook weg bij ziekenhuizen. Er zijn al ziekenhuizen en behandelcentra in brand gestoken. Er zijn zelfs hulpverleners vermoord."

'Het nieuwe normaal' in Congo

Met als gevolg dat de zeer besmettelijke en dodelijke ziekte opnieuw volop in het nieuws is. Sinds de uitbraak van de epidemie in augustus vorig jaar zijn bijna 2100 mensen ziek geworden, waarvan bijna 1400 mensen zijn overleden.

Een vijfjarige Ugandese jongen die in Congo met Ebola besmet raakte trok zondag met een aantal familieleden opnieuw naar Uganda om in het ziekenhuis behandeld te worden. Woensdag werd bekend dat de jongen is overleden en twee familieleden ook besmet zijn. Met deze gebeurtenis is de ziekte nu officieel naar Uganda overgeslagen.

Situatie in Oeganda heel anders

De kans dat de ziekte zich daar net zo gaat verspreiden als in Congo, acht Koopman niet groot: "Er is nu een vaccin tegen Ebola, dat is getest en het blijkt te werken. Dus ik verwacht dat Oeganda dit probleem zal kunnen indammen. Ter illustratie: het land heeft al, vanwege de situatie in het grensgebied, hulpverleners gevaccineerd."

Waarom steekt Ebola eigenlijk elke keer de kop weer op? "Dit virus kun je niet uitroeien, want het zit in een dierreservoir. En af en toe zie je dan een spillover – een overstap van dier naar mens. Vaak komt dat doordat mensen zieke dieren vangen en vervolgens opeten." Geen zieke dieren eten klinkt als een simpel advies, maar: "Het is moeilijk tegen te gaan als er bijvoorbeeld voedselnood is."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie