appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nederlandse astronomen zien planeten ontstaan

STScl
donderdag 6 juni 2019 | NTR | Redactie

Bijzonder: astronomen van de Leidse Sterrewacht hebben voor het eerst planeten gevonden die nog volop aan het ontstaan zijn. En tot hun verrassing ontdekten ze daarbij een nieuwe planeet. 

Nederlandse astronomen leveren eerste directe bewijs voor geboorte planeten

Vorig jaar werd een planeet ontdekt die in een grote schijf van puin en gas om de jonge ster PDS 70a heen draait. Astronomen denken dat planeten in zo'n 'puinschijf' ontstaan, dus er werd er al gedacht dat deze planeet nog in zijn geboorte-fase zit. Maar dat was nogal lastig te bewijzen – de ster staat 370 lichtjaar bij ons vandaan.

‘We waren helemaal verbijsterd’

Dankzij een nieuw stukje technologie kon een groep jonge Leidse astronomen het ontstaansproces deze keer wel vaststellen. Bovendien ontdekten ze een tweede planeet waarbij hetzelfde proces bezig was. 

"Dat is echt ontzettend spectaculair, wat we hebben gezien", vertelt onderzoeksleider Sebastiaan Haffert in Nieuws en Co. "Vooral omdat we er twee hebben gezien, dat is echt ontzettend gaaf. We waren zelf helemaal verbijsterd toen we het zagen." 

Met de ontdekking hebben astronomen de kans om het ontstaan van planeten en manen in sterrenstelsels, zoals ons eigen zonnestelsel, beter te begrijpen. 

Nederlandse astronomen leveren eerste directe bewijs voor geboorte planeten

Wat weten we over het ontstaan van het heelal? En is buitenaards leven mogelijk? Lees meer over het universum op NPO Focus

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1