Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Sorry, paleo-diëters: oermensen aten ook al zetmeel

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Sorry, paleo-diëters: oermensen aten ook al zetmeel

Het paleo-dieet staat bekend om de afwezigheid van zetmeel. Oermensen aten immers niet of nauwelijks granen, aardappelen en peulvruchten. Of toch? Nieuw onderzoek laat zien dat zetmeel 120.000 jaar geleden al op het menu stond.

Nieuwe barsten in het paleodieet: restanten zetmeelrijke voeding van 120.000 jaar oud

Wetenschappers onderzochten de overblijfselen van vuurtjes in de Zuid-Afrikaanse Klasies riviergrot. In veel van die vuurtjes vonden ze de resten van bollen en knollen, zetmeelrijke voedingsbronnen die je kunt zien als voorlopers van onze aardappel en pastinaak.

Bijzondere vondst

"Een heel bijzondere ontdekking", vindt archeoloog Geeske Langejans. Tot nu toe konden wetenschappers alleen maar speculeren over het moment waarop mensen zetmeel begonnen te eten, "maar nu is er bewijs dat de vroegmoderne mens ook zetmeel at".

Aanhangers van het paleo-dieet zeggen dat de mens pas rond het begin van de landbouw, zo’n 10.000 jaar geleden. Ze beperken het aandeel zetmeel in hun dieet daarom tot een minimum. Onze stofwisseling zou er minder geschikt voor zijn, is het idee.

DNA-bewijs

"Ja, paleo-aanhangers zeggen dat we dat pas heel laat in onze evolutie kunnen", aldus Langejans. "Maar de auteurs van dit artikel laten heel mooi zien dat er tegenwoordig ook DNA-bewijs is, dat wij waarschijnlijk al zo’n 300.000 jaar geleden aangepast waren aan een zetmeelrijk dieet."

Datzelfde DNA-onderzoek laat ook zien dat er meerdere mutaties zijn geweest die ons steeds geschikter maakten voor het verteren van zetmeel. "Dus rond het begin van de landbouw werden we nog weer beter in het verteren van zetmeel."

Die aanpassing aan het eten van zetmeel was erg nuttig, benadrukt Langejans. "Die knollen en bollen zijn een heel betrouwbare voedselbron, voorspelbaar en altijd in het landschap aanwezig. Heel anders dan vlees, want er is maar een kleine kans dat je na de jacht met iets thuiskomt."

Angst voor zetmeel niet nodig

De bollen en knollen waren niet alleen een betrouwbare voedselbron, maar ook nog een hoogwaardige. "Bovendien kookten ze ze, dan haal je er nog meer energie uit."

Voor Langejans is het wel duidelijk: paleo-aanhangers hoeven geen afkeer te hebben van zetmeel: "Het zou een paleodroom moeten zijn, eigenlijk".

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie