Wetenschap & Techniek
NTR

Zo spoor je drugsproducenten op - via het riool

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo spoor je drugsproducenten op - via het riool

Drugsproducenten opereren vanzelfsprekend in het diepste geheim. Maar je kunt wel iets aan de weet komen over hun werk door in het riool te zoeken naar drugsresten. Thomas ter Laak van wateronderzoeksinstituut KWR vertelt erover bij Focus.

Drugsafval in het riool: is dit een probleem?

Voor het in kaart brengen van drugsgebruik maken wetenschappers al langer gebruik van het riool. Drugsgebruikers plassen namelijk drugsresten uit, en die kun je terugvinden in het riool. Op die manier kun je verschillen in drugsgebruik meten tussen steden, en ook verschillen in gebruik tussen doordeweekse dagen en weekend.

Maar via het riool kun je behalve over het gebruik ook veel aan de weet te komen over de productie van drugs in een land. Want de dumping van drugsafval in woonwijken of natuurgebieden mag dan veel aandacht krijgen, veel vaker dumpen de producenten hun afval waarschijnlijk gewoon in het riool.

Gewoon het zure spoor volgen

Begin 2017 ontdekken onderzoekers bijvoorbeeld dat de rioolwaterzuivering in Baarle-Nassau zó zuur is, dat de zuiverende bacteriën allemaal zijn gestorven. Door de zuurtegraad op verschillende plekken te meten, vinden ze het spoor naar de boerderij waar amfetaminen worden gemaakt.

Door de aanwezigheid van bepaalde stoffen in het water te meten, weten de onderzoekers vaak al om welk verboden middel het gaat, voordat ze de daadwerkelijke productieplek hebben gevonden.

Effecten op waterleven

Er zijn aanwijzingen dat het waterleven last kan krijgen van drugsresten, hoewel hier nog weinig onderzoek naar is gedaan. Zo blijkt eind 2018 dat jonge palingen kwetsbaar zijn voor cocaïneresten in water. Het verboden middel hoopt zich op in hun hersenen, spieren, kieuwen, huid en ander weefsel. Hun spieren vertonen daardoor zwellingen en zelfs afbraak. Wereldwijd zijn sporen van illegale drugs te vinden in oppervlaktewater, vooral in de buurt van grote steden.

Wat vertelt het riool ons over de Nederlandse drugswereld? Lees het op NPO Focus.

Vanavond om 21.15 uur op NPO2: De Kennis van NU - In het spoor van drugsafval.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie