Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Belangrijke stap in onderzoek naar oorzaken veroudering en kanker

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Belangrijke stap in onderzoek naar oorzaken veroudering en kanker

Amerikaanse onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd om op een heel specifieke plek in het DNA van onze cellen schade te veroorzaken. Daardoor begrijpen we nu beter hoe een cel veroudert of tot een kankercel transformeert.

Veroudering of kanker: beschadiging uiteinden dna plaatst cel gemakkelijk in kritieke toestand


Lang en gezond leven, dat willen we allemaal wel. Maar er zijn allerlei factoren die de kans daarop verkleinen. Een daarvan is oxidatieve stress, een toestand die wordt veroorzaakt door onder andere roken, alcoholgebruik en obesitas. Het DNA in onze cellen raakt erdoor beschadigd, wat kanker kan veroorzaken en celveroudering bevordert.

Schade aan de telomeren

Onderzoekers hadden altijd al een vermoeden dat DNA-schade aan de telomeren (de uiteinden van de chromosomen) daaraan kan bijdragen. Maar dat was nog niet eerder aangetoond, omdat het technisch niet mogelijk was om alleen de telomeren en niet de rest van het DNA te beschadigen.

Wat zijn telomeren?

De telomeren zijn stukjes DNA aan het uiteinde van chromosomen. Ze spelen een belangrijke rol bij de veroudering van cellen. Bij elke celdeling worden de telomeren een stukje korter, waardoor de celdeling uiteindelijk stopt en de cel te oud is geworden om te functioneren.

Met een nieuwe techniek lukte het de Amerikaanse onderzoekers deze keer wel om alleen in de telomeren oxidatieve stress te veroorzaken. En hun vermoeden bleek te kloppen: alleen al een beschadiging van de telomeren zorgt ervoor dat cellen eerder verouderen, doodgaan, of kankerverwekkende eigenschappen krijgen.

Minder eten om langer te leven

Volgens moleculair geneticus Jan Hoeijmakers, te gast bij Nieuws en Co, zijn de bevindingen van het onderzoek belangrijk in de strijd tegen kanker en veroudering. De volgende stap is kijken wat we kunnen doen om dit soort beschadigingen te voorkomen of verminderen.

Hoeijmakers noemt minder eten als voorbeeld daarvan. Als je minder eet, legt hij uit, is er minder oxidatieve stress en verklein je de kans op beschadigingen. "Daardoor kun je de uiteindes van je chromosomen beter beschermen en kun je er langer mee doen. Dus daarmee kun je langer en gezonder leven, en waarschijnlijk ook met minder kans op kanker."

Worden we binnenkort allemaal 100? Lees meer over veroudering en levensverwachting op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie