Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Zitten er echt stukjes bruine beer in traditionele geneesmiddelen?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Zitten er echt stukjes bruine beer in traditionele geneesmiddelen?

Wageningse onderzoekers ontwikkelen een dna-test waarmee het mogelijk is bedreigde plant- en diersoorten op te sporen in bijvoorbeeld poeders. Zo kan de douane nagaan of er in geneesmiddelen bedreigde soorten zijn verwerkt.

Dna-test vindt bedreigde bruine beer in traditioneel geneesmiddel

Het opsporen van bedreigde plant- en diersoorten is voor de douane niet altijd eenvoudig. Grote slagtanden en tijgerhuiden zijn natuurlijk makkelijk te herkennen, maar het wordt lastiger als de planten of dieren vermalen zijn en in poedervorm in een potje zitten. Dat laatste is soms het geval bij traditionele geneesmiddelen.

Bruine beer tegen koorts en hepatitis

Er zijn allerlei middelen waar bedreigde soorten in zitten, vertelt de Wageningse onderzoeker Esther Kok in Nieuws en Co. Zo zijn er geneesmiddelen waar bruine beer verwerkt is, die zouden helpen tegen onder andere hepatitis, ontstekingen en koorts. Middelen met stukjes zeepaardje zouden potentieverhogend zijn, en ook aan allerlei bedreigde plantensoorten wordt een geneeskrachtige werking toegedicht.

Onlangs lieten de wetenschappers hun test los op middelen die op Schiphol in beslag waren genomen. In sommige daarvan bleken inderdaad bedreigde planten en dieren verwerkt te zijn, zoals stukjes bruine beer.

De test kan trouwens ook voor andere doeleinden nuttig zijn, vertelt Kok, zoals bij onderzoek naar voedselveiligheid. Met behulp van de test is namelijk heel precies te bepalen welke grondstoffen een product bevat.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie