Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wat kunnen 'aardbevingen' op Mars ons vertellen?

foto: ESA/MPSfoto: ESA/MPS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kunnen 'aardbevingen' op Mars ons vertellen?

Het ziet ernaar uit dat Mars-lander Insight voor het eerst een 'aardbeving' – of beter gezegd, Marsbeving – heeft gemeten op de rode planeet. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Voor het eerst is een 'Marsbeving' gedetecteerd

Het is de eerste keer dat er een beving op een andere planeet is gemeten, vertelt fysisch geograaf Arwen Deuss in Nieuws en Co. "Er zijn ooit bevingen gemeten op de maan, maar om een Marsbeving te meten, dat is fantastisch."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Door het meten van bevingen op Mars kunnen we meer te weten komen over hoe de rode planeet verschilt van onze eigen aarde. Dat er leven op aarde is, heeft te maken met de vloeibare aardkern die bestaat uit gesmolten ijzer, legt Deuss uit. "Daardoor heeft de aarde een magneetveld, en dat zorgt ervoor dat de zonnewind niet onze atmosfeer weg kan blazen. Dus door die vloeibare kern en het magneetveld is er leven op aarde mogelijk."

Vaste of vloeibare kern?

Onderzoekers denken dat Mars misschien ooit ook zo’n vloeibare kern heeft gehad. Doordat Mars kleiner is dan de aarde, is de planeet misschien sneller afgekoeld en is de vloeibare kern weer vast geworden. Daardoor zou het magneetveld van Mars gestopt zijn, en de atmosfeer verdwenen.

Door het meten van bevingen kunnen we te weten komen of Mars een vloeibare of vaste kern heeft, en of deze theorie dus kan kloppen. Helaas is de Marsbeving die nu gemeten is nog te klein om conclusies uit te trekken. "Maar laten we hopen dat er nog grotere bevingen gaan komen," zegt Deuss, "of anders grote meteorietinslagen, die genoeg golven veroorzaken waar we dit mee kunnen gaan onderzoeken."

Is buitenaards leven mogelijk? Op NPO Focus lees je daar meer over.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie