Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Is het tijd voor een digitale revolutie in de zorg?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het tijd voor een digitale revolutie in de zorg?

We zitten op een schat aan digitale medische gegevens, maar we benutten die gegevens veel te weinig. Dat stelt onderzoekster Parisa Kamali bij haar promotie.

Schat aan medische gegevens onbenut

Door die gegevens wél te gebruiken kunnen we de zorg goedkoper en beter maken, is haar veronderstelling. Een voorbeeld: In Nederland krijgt slechts 4% van de vrouwen na een borstamputatie een borstreconstructie met eigen buikvet, terwijl dat in de VS 36% is.

"In Amerika is eigen weefsel de gouden standaard," aldus Kamali, "omdat het meer als een echte borst voelt, het is warm, het is zacht." Alleen: de gegevens van de VS en Nederland waren nog nooit met elkaar vergeleken, totdat Kamali dat deed.

Tijd voor digitale revolutie in de zorg

Simpelweg door data met elkaar te vergelijken kun je soms dus tot betere of goedkopere behandelingen komen. "We zitten echt op een schat van data, niet alleen in Nederland maar wereldwijd, en helaas maken we daar in de gezondheidszorg niet genoeg gebruik van. We lopen heel erg achter op de digitale revolutie."

Om beter gebruik te kunnen maken van al die data, moet eerst wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat de data gestandaardiseerd worden, zodat je de gegevens goed met elkaar kunt vergelijken. En de infrastructuur moet aanwezig zijn, zodat je de verschillende systemen ook daadwerkelijk met elkaar kunt verbinden.

Privacy waarborgen

En misschien wel het belangrijkste: de privacy van patiënten. Kamali: “Er zijn al initiatieven gaande om te kijken hoe we de privacy van patiënten kunnen waarborgen, maar toch gebruik kunnen maken van die schat aan data”.

Parisa Kamali werkt als arts in Beverwijk en promoveert vandaag aan de Universiteit Maastricht op haar onderzoek naar borstreconstructies.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie