Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Wat doet vriendschap met je brein?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doet vriendschap met je brein?

Jonge doctor Elisabeth Schreuders onderzocht wat vriendschap met ons brein doet en ontdekte dat er in de adolescentie een belangrijke basis gelegd wordt voor je toekomstige vriendschappen. In dr Kelder en Co verdedigt ze haar proefschrift nogmaals en legt ze de ontwikkeling van ‘de sociale hersenen’ uit.

Garen

"In de vroege adolescentie blijken stabiele vriendschappen niet de allerbelangrijkste sociale taak", vertelt dr. Elisabeth Schreuders. In dat stadium van je leven ben je vooral bezig met het vergaren vrienden en niet zo zeer met hoe goed de vriendschapsband met die vrienden eigenlijk is. Maar dat verandert naarmate je ouder wordt. Leeftijdsgenoten worden namelijk steeds belangrijker naarmate de adolescentie vordert.

Quote

In de vroege adolescentie blijken stabiele vriendschappen niet de allerbelangrijkste sociale taak

dr. Elisabeth Schreuders

Buitenspelen

"Maar vanaf welke leeftijd maak je dan wel vriendschappen voor het leven?", wil dr Kelder weten. "Ze zeggen vaak dat de vriendschappen die je tijdens je studententijd opdoet, voor het leven zijn", stelt hij. "Dan ben je begin twintig, maar dat is dus eerder?"

Uit het onderzoek van Schreuders blijkt dus dat je de sociale vaardigheden voor het aangaan en onderhouden van vriendschappen ontwikkelt gedurende je adolescentie.

Het is dus niet zo gek dat het opbouwen van een sociaal netwerk met goede vrienden als één van de belangrijkste taken van jongeren wordt gezien. Lekker blijven buitenspelen dus. Je kamer opruimen en je ouders helpen met de afwas kan wel wachten.

de jonge dr: Elisabeth Schreuders


Ster advertentie
Ster advertentie