Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Hier is 3 miljoen euro voor het nemen van risico's

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Hier is 3 miljoen euro voor het nemen van risico's

Grote risico's kunnen tot grote mislukkingen leiden, maar ook tot prachtige uitkomsten. De Ideeëngenerator, een fonds van 3 miljoen euro, moet wetenschappers verleiden risicovol onderzoek na te streven.

Minister van wetenschap Ingrid van Engelshoven en de Nederlandse Organisatie voor wetenschappelijk Onderzoek lanceerden de 'Ideeëngenerator' donderdag in Den Haag. Het initiatief maakt onderdeel uit van de Nationale Wetenschapsagenda. Het fonds moet Nederlandse wetenschappers nog beter in staat kan stellen om origineel onderzoek uit te voeren, waarbij een positieve uitkomst niet in de sterren geschreven staat.

Colette Bos, coördinator van de Ideeëngenerator: "Wat we willen, is dat er meer out-of-the-box gaat worden gedacht.' Ze constateert dat wetenschappers niet altijd de ruimte hebben om te denken: wat zou er gebeuren als ik mijn kennis combineer met iets heel nieuws?

Veilig onderzoek, veilige uitkomst

In de huidige situatie moeten wetenschappers vaak bij het indienen van hun onderzoeksvoorstel al precies omschrijven wat ze gaan onderzoeken - en wat daar naar verwachting voor resultaten uit gaan komen. 'Dat is heel logisch, want we betalen met zijn allen belastinggeld, dus we willen graag dat het maatschappelijke impact heeft."

Maar daar zit tegelijkertijd ook het probleem. "Want als je alles van tevoren al helemaal dichttimmert, dan gaan mensen voor de veilige optie kiezen en de kleine stapjes nemen - in plaats van iets iets nieuws en spannends te proberen".

Foutje, bedankt

Maar is het niet heel duur om wetenschappers onderzoek te laten doen waarvan je helemaal niet weet wat het gaat opleveren? "Dat klopt, maar de Ideeëngenerator gaat ook niet hele dure, langdurige onderzoekstrajecten financieren. Wetenschappers kunnen aanvragen doen voor kleine projecten, van een jaar, waarin ze dingen uit kunnen proberen. En waarin ook best wat fout mag gaan."

Maar ook die fouten kunnen iets opleveren. "Dan moet je erover komen vertellen en uitleggen waarom het fout is gegaan, zodat andere onderzoekers daar van kunnen leren."

Waarom is het maken van fouten zo belangrijk? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie