Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Dit kan nu ook al: mini-'niertjes' uit je eigen urine

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit kan nu ook al: mini-'niertjes' uit je eigen urine

Onderzoekers van het Hubrecht instituut en het UMC Utrecht hebben menselijke mini-'niertjes' gemaakt uit de niercellen die je gewoon in je urine kunt terugvinden.

In feite zijn het geen echte niertjes, maar zogenaamde organoïden (oftewel mini-orgaantjes) van nierbuisjes. Maar vergis je niet: deze nierbuisjes vormen een zeer belangrijk bouwsteen van je nieren en zijn zeer complex om te maken.

Met de ontwikkelde mini-nierbuisjes kun je bij een patiënt allerlei zaken over zijn of haar nieren te weten komen (genetische ziekten, kanker, infecties) zonder een stukje van de nier te moeten wegnemen. Binnen een week zijn de mini-nierbuisjes klaar. De onderzoekers publiceerden deze ontwikkeling in het tijdschrift Nature Biotechnology.

Vervolg op mini-darmpjes en mini-levers

Jeroen de Jager trok naar het Hubrecht instituut en sprak er met Marianne Verhaar, hoogleraar Experimentele nefrologie (UMC Utrecht) en arts-onderzoeker Fjodor Yousef Yengej (Hubrecht Instituut). Eerder maakte het Hubrecht-instituut onder andere mini-darmpjes, mini-levers, en mini-longen. Een team van het LUMC wist vorig jaar mini-nierbuisjes indirect te maken door menselijke huidcellen met biochemische signalen om te vormen.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie