Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Nieuwe behandeling tegen 'gekmakende' piep in je oor

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe behandeling tegen 'gekmakende' piep in je oor

Niet in paniek raken en in stapjes leren de piep in je oor te accepteren. Dat is kort door de bocht een nieuwe behandeling voor mensen met tinnitus. "Ik moet het monster toelaten en er geen vervelend gevoel bij krijgen. Dat is de uitdaging", zegt Ludo Brosems, die de behandeling ondergaat.

Nieuwe behandeling tegen 'gekmakende' piep in je oor

Naar schatting twee miljoen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van oorsuizen (tinnitus). Het kan variëren van af en toe een piep op de achtergrond, tot in extreme gevallen een constant aanwezig kabaal. De aandoening is niet te genezen en enkele tienduizenden patiënten krijgen daardoor mentale problemen.

Ook Brosems heeft het er zwaar mee. "Ik zat, en zit, voorlopig nog in de vluchtmodus." Hij probeert de aanhoudende piep zo veel mogelijk te maskeren. Bijvoorbeeld door de radio 24/7 aan te houden. Alles om maar niet dat ene geluid te horen. "Het is gekmakend. Nooit wordt het meer stil in je hoofd."

Onmogelijke opgave

De nieuwe behandeling, ontwikkeld aan de Universiteit Maastricht (UM), is een zogeheten cognitieve gedragstherapie. Het is gericht op de angst en wanhoop die sommige patiënten voelen. Gefaseerde blootstelling aan het geluid moet de angstreactie wegnemen. Want het is een haast onmogelijk opgave om de piep weg te denken of te blijven maskeren, zegt UM-onderzoeker Rilana Cima.

"Als je ergens niet aan wil denken, ga je er juist heel erg aan denken." Daarom leert de patiënt langzaam te wennen aan het geluid in allerlei verschillende omstandigheden. Van een combinatie aan geluiden tot aan stilte, met als doel beter te kunnen leven met de aandoening.

Volgens Cima heeft 80 procent van de onderzochte mensen verbeteren gemerkt. "In hoeverre je dat kan generaliseren, maar de vraag. Daar doen we meer onderzoek naar." Een team van onderzoekers aan verschillende Europese universiteiten beveelt de gedragstherapie aan. Sinds januari zit de behandeling in het basispakket van de zorgverzekering.

Ster advertentie
Ster advertentie