Wetenschap & Techniek
NTR

Bijslapen in het weekend helpt niet tegen gevaren slaaptekort

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijslapen in het weekend helpt niet tegen gevaren slaaptekort

Bijslapen in het weekend zorgt er misschien voor dat je weer een beetje bent uitgerust, maar het risico op diabetes en overgewicht blijft bestaan. Dat komt naar voren uit nieuw onderzoek.

'Bijslapen in het weekend helpt niet'

Een keertje een korte nacht is niet zo erg, maar structureel slaaptekort kan bijdragen aan allerlei aandoeningen, zoals diabetes type 2 en overgewicht. Dat risico verminder je niet door je doordeweekse slaaptekort aan te vullen met lange slaapsessies in het weekend, schrijven wetenschappers vandaag in Current Biology.

Als mensen kort slapen, gaan ze met name in de avond meer eten, waardoor hun gewicht toeneemt. Tijdens hun 'uitslaapweekend' eten ze wel minder, maar in de daaropvolgende week met korte nachten neemt de calorie-inname weer flink toe.

Jet lag

Ze gingen dan zelfs meer eten dan mensen die ook in het weekend kort sliepen. Dat heeft ermee te maken dat hun biologische klok in de war raakt van de afwisselende korte en lange nachten. Ze hadden dus een soort jet lag.

Die verstoorde biologische klok zorgt er ook voor dat dat hun insulinegevoeligheid afneemt. Daardoor zorgt voor een hogere bloedsuikerspiegel, wat op termijn tot diabetes type 2 kan leiden.

Altijd kort slapen?

Je zou uit bovenstaande kunnen concluderen dat je dan nog beter altijd te kort kunt slapen, maar dat is een voorbarige conclusie. Een slaaptekort heeft naast mogelijk overgewicht en diabetes nog meer negatieve effecten, die je niet wegneemt door in een regelmatig ritme te kort te slapen.

Bovendien besloeg dit onderzoek in totaal slechts negen dagen. Dit onderzoekt heeft dus niet gekeken naar de effecten van een slaaptekort dat weken- of zelfs maandenlang aanhoudt.

Hebben we echt acht uur slaap nodig per nacht? En wat gebeurt er precies in je lichaam als je slaapt? Lees meer op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie