Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waar blijft hiv-preventiepil PrEP?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar blijft hiv-preventiepil PrEP?

In 2019 zou PrEP in Nederland beschikbaar komen, het medicijn dat hiv-besmetting voorkomt. Inmiddels is het 2019. En nog steeds is er niets geregeld.

Waar blijven de PrEP-pillen?

Zeker twintig mensen zijn onnodig besmet geraakt met hiv omdat ze niet aan PrEP konden komen. PrEP is een medicijn dat beschermt tegen een hiv-infectie.

Het Aidsfonds verwijt minister Bruins van Volksgezondheid dat hij treuzelt met de landelijke invoering van het geneesmiddel. Hiv-artsen vinden het inmiddels zo onverantwoord dat ze patiënten zelf aan PrEP gaan helpen.

'Situatie onverantwoord'

In 25 ziekenhuizen, zoals in het Amsterdam UMC, zijn de zo geheten hiv-behandelcentra. Marc van der Valk van de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren (NVHB) vindt de situatie zo onverantwoord dat de ziekenhuizen zelf PrEP verstrekken, vertelde hij Nieuwsuur: "PrEP-zorg hoort thuis bij de soa-poli's van de GGD, maar als toegang tot het middel via die poli's niet beschikbaar is, dan zullen we binnen de 25 hiv behandelcentra in Nederland mensen helpen om aan PrEP te komen."

Mensen die nu PrEP willen, blijven voorlopig afhankelijk van de hiv-behandelcentra of van hun huisarts. Minister Bruins voelt niets voor een tijdelijke regeling waardoor PrEP vanaf nu overal te krijgen is.

Waarom is er nog steeds aids?

Op NPO Focus lees je meer over hoe PrEP werkt, wat het HIV-virus precies met je lichaam doet en waarom aids nog steeds de wereld niet uit is.

Ster advertentie
Ster advertentie