Wetenschap & Techniek
NTR

Wat doet een zwangerschap met je brein?

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doet een zwangerschap met je brein?

Veranderen vrouwen echt als ze kinderen krijgen? Daar lijkt het wel op: een zwangerschap verandert het brein van een vrouw ingrijpend onder invloed van de stortvloed aan hormonen.

Een moeder heeft een ander brein dan iemand die geen kinderen heeft

Hersenwetenschapper Elseline Hoekzema van de Universiteit Leiden deed onderzoek naar het brein van zwangere vrouwen en prille moeders. Uit haar onderzoek blijkt dat de veranderingen in het brein langdurig zijn. Zelfs twee jaar na de zwangerschap, en wellicht langer, zijn ze nog zichtbaar.

Waarschijnlijk heeft de sterke verandering van het moederbrein te maken met hoe mensenbaby’s ter wereld komen: vreselijk on-af. Ze kunnen direct na de geboorte weinig meer dan ademen, huilen en drinken aan de moederborst. Vergelijk dat eens met veel andere zoogdieren, die vaak al meteen kunnen staan en lopen en de wereld beginnen te ontdekken.

Het moederbrein op televisie

De Kennis van Nu staat woensdagavond in het teken van het moederbrein. Je ziet om 21.20 uur op NPO2 niet alleen hoe het moederbrein verandert, maar ook hoe mannen veranderen zodra ze vader worden.
Wist je trouwens dat cellen van het ongeboren kind in het hele lichaam van de moeder zijn terug te vinden, soms zelfs in haar hersenen? Dat en nog veel meer lees je in een uitgebreid artikel op NPO Focus over het moederbrein.

Beschermen tegen de boze buitenwereld

Het gevolg: moeders moeten hun kwetsbare kind beschermen tegen de gevaren van de buitenwereld. En misschien nog wel belangrijker: ze moeten zien te achterhalen wat de behoeften van hun baby zijn. Heeft ze pijn? Heeft ie honger? Is het te warm? Krampjes misschien? Een moeder heeft haar handen vol aan het interpreteren van cryptisch babygedrag.

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat het nu juist de hersengebieden zijn die betrokken zijn bij het interpreteren andermans gedrag die bij moeders veranderen onder invloed van zwangerschapshormonen. Wetenschappers denken dat specifiek de breincircuits worden versterkt die te maken hebben met de moeder-kindrelatie.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie