Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Zo rent de gekko pijlsnel over het water

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo rent de gekko pijlsnel over het water

Met zijn plakpootjes waarmee hij over het plafond kan lopen, stond de gekko al bekend als superheld in de dierenwereld. Maar nu blijkt hij nog meer bijzondere skills te hebben: hij kan zelfs over water rennen.

Nieuws en Co praat erover met wetenschapsjournalist Ans Hekkenberg, die zelf een gekko heeft als huisdier (roepnaam: Smaug, naar de draak uit De Hobbit). Van sommige insecten wisten we al dat ze over water kunnen lopen, vertelt Hekkenberg. Maar dat de gekko het ook kan, is een nieuwe ontdekking.

Bak met zeepsop

Hoe kan het dat de gekko niet in het water zakt? "Hij combineert verschillende strategieën", vertelt de wetenschapsjournalist. "Eén daarvan is dat hij heel hard op het water slaat met zijn poten, en daardoor zichzelf een beetje naar boven lanceert. Op die manier weet hij zich boven water te houden." Een beetje zoals je zwanen en ganzen weleens ziet doen, als ze zich afzetten op om te stijgen vanaf het water.

Daarnaast maakt het diertje gebruik van de oppervlaktespanning van het water, net zoals sommige insecten dat doen. De onderzoekers ontdekten dat door gekko’s in een bak met zeepsop te leggen zeep vermindert namelijk de oppervlaktespanning. In het sop bleken de gekko’s maar half zo snel vooruit te komen.

Als een sneeuwscooter

Bovendien heeft de gekko een waterafstotende huid, waardoor hij minder weerstand heeft en sneller door het water kan bewegen. Die snelheid is essentieel, vertelt de wetenschapsjournalist. Vergelijk het met een sneeuwscooter: "daarmee kun je in principe ook het water op, als je maar hard genoeg gaat. Maar als je stilstaat, zink je."

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie