Wetenschap & Techniek
NTR

Slangen maken meer slachtoffers dan ebola

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Slangen maken meer slachtoffers dan ebola

Wereldwijd gaan er elke dag honderden mensen dood aan de beet van een gifslang. Het tegengif dat nodig is om slachtoffers te behandelen, is op veel plekken niet beschikbaar.

Gebeten door een slang - en dan?

Slangenbeten zijn een gigantisch probleem, vooral op het platteland van Azië en Afrika. Jaarlijks overlijden wereldwijd naar schatting ruim 130.000 mensen aan de gevolgen van een slangenbeet: dat is elke vier minuten een dode. Daarmee is de slangenbeet één van de dodelijkste tropische 'ziektes' ter wereld, die veel meer levens eist dan bijvoorbeeld ebola. Nog eens 450.000 slachtoffers per jaar overleven een beet van een gifslang wel, maar zijn voor het leven getekend.

Als jongetje stapte Daniel per ongeluk op een slang en werd hij gebeten.

Toch is er relatief weinig aandacht voor slangenbeten. Er is een groot tekort aan tegengif, onder andere doordat het voor farmaceutische bedrijven weinig lucratief is om het te produceren. In arme plattelandsgebieden ontbreken vaak de middelen en hebben mensen onvoldoende toegang tot medische zorg. Bovendien wenden veel mensen zich na een slangenbeet tot een traditionele genezer in plaats van naar het ziekenhuis te gaan.

Giftigste slangen ter wereld

Voor tv-programma Focus reisden presentator Elisabeth van Nimwegen en regisseur Dirk de Bekker naar Kenia, waar de grootste slangenfarm van Afrika is gevestigd. Bij Focus Radio vertellen ze over hun reis, de ingewikkelde problematiek van slangenbeten en hun ontmoetingen met een paar van de giftigste slangen ter wereld.

Vanavond zie je meer over slangenbeten in Focus, 20:45 uur op NPO 2. Of lees hier alvast verder.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie